HANDCRAFTED HISTORY

Dräkttips- om att passa ihop med sig själv

Leave a comment

När du skapar en dräkt som blir sådär fantastisk att du bara vill gå runt i den hela dagarna, och andra överöser dig med komplimanger om hur bra och realistisk dräkten ser ut- då har du gjort en dräkt som passar ihop med sig själv. Vad menar jag med det? Och hur gör du?

En dräkt som passar ihop med sig själv gör det estetiskt, historiskt och praktiskt. Det vill säga, den är skön att titta på för ögat, den har en historisk sammanhållning och den är gjord som en välsittande helhet. I början av din dräktkarriär kanske du syr plagg för att lära dig, prova något roligt och för att det där tyget med den speciella färgen var på rea. Men vill du skapa en dräkt som passar ihop med sig själv behöver du börja från grunden.

IMG_9536

En dräkt behöver inte vara dyr eller tjusig för att vara fin.

Passform, tygval och att den passar med sig själv är viktigare.

Matchning

Att matcha material, kvalité och färger innebär att dräkten ser ut att passa ihop med sig själv, och den blir skönare att titta på för ögat. För att lyckas med det här behöver du oftast ha en plan, samla tygprover att jämföra med varandra och kanske göra en moodboard där du samlar idéer, materialprov och färgprover. Börja alltså med en övergripande plan; vilka plagg behöver du och i vilka tyger? Kom ihåg att matchning inte bara handlar om estetik; utan om att tygerna ska utgöra en trolig kombination med varandra utifrån vad du vill gestalta. Olika samhällsklasser hade tillgång till olika tyger i olika material, färger och kvalitéer så blanda inte en grov oblekt linnesärk med en sidenklänning.

Proportioner

Historiska proportioner och siluetter skiljer sig ofta från det som vi som moderna människor uppfattar som snyggt, så studera den historiska period du har valt att återskapa och försök efterlikna det kroppsideal som gällde då. Titta på proportioner och vilka delar av kroppen som lyfts fram, och försök åstadkomma liknande proportioner och idéer med din dräkt. Du behöver inte alls ha samma kroppstyp för att lyckas; en välsittande dräkt som har plockat stilgreppen från en period ser välgjord ut.

IMG_0757

Den vikingatida kvinnan verkar inte ha haft bälte eller figursittande kläder över midjan.

Det betyder inte att det behöver bli tråkigt.

Klass och status

Glitter, bling, sidentyger och vackra färger är Roligt, men om du inte satsar på aristokrati, kungligheter eller adel så får du leta efter andra saker som säger “glitter” i din ögon. Den där speciella nyansen av gult som du tycker om, ett vackert vävt tyg och välsittande hosor kan lika gärna dekoreras med sömmar och små enkla detaljer för att ge intrycket av en välgjord dräkt. Är bling din grejj? Go all the way! Om du vill återskapa en aristokratisk dräkt så kan du inte nöja dig med ett par rika detaljer, en krona eller en översmyckad klänning utan hela dräkten måste passa ihop. Det blir dyrt, det blir opraktiskt men det är också det som gör det trovärdigt och ger en wow-faktor. Bestämd dig redan från början vad du vill satsa på, och om du sedan vill variera dig så gör en hel dräkt till från en annan klass. Perfekt om du vill kunna göra olika saker under event eller träffar.

Tillbehör

Grottmänniskan i oss gillar att samla på saker, och när vi inte längre får ha handväskor, utan ett bälte att hänga saker i så är det lätt hänt att det går överstyr och vi förvandlas till medeltida scouter. Alltid redo, allt är med! Men titta på medeltida bilder och målningar- det är bara vissa sorters människor som är packade med saker och det är de som arbetar långt hemifrån eller är ute på vägarna. Om du vill göra din dräkt trovärdig så kan du inte hänga alla dina ägodelar i bältet, utan välj ut det som 1. återfinns på historiska bilder och 2. är trovärdigt för den person och den dräkt du försöker skapa. En adelskvinna med en kåsa i bältet? Njae, lämna dryckeskärlen i lägret- en person med din status blir bjuden på dryck i bägare. Men den moderna människan har fortfarande ett behov av att bära med sig saker (mobil, nycklar, pengar, vatten osv) så leta gärna efter ett alternativ som kan passa din dräkt även om den inte riktigt hör till den. En diskret pilgrimsväska, en linnesäck, en vacker sammetspåse eller en korg gör att du får med dig alla dina moderna saker, men förvarar dem dolt.

_MG_0008

Den här påsen är gjord för att passa ihop till dräkten, och för att ha liknande proportioner som påsar på målningar.

För att den ska hänga på rätt sätt kan jag inte fylla den med saker; mobil, nycklar, och större saker får istället vara i en korg.

Färger

När vi tittar på färger som matchar varandra och passar ihop händer det något i vår hjärna; och vi myser lite inombords. Två färger som skär sig mot varandra kan få den mest inbitne medeltida återskaparen att vrida sig lite, trots att det är historiskt. Vi är helt enkelt programmerade till att vissa färger är vackra, och att vissa färger passar ihop med andra. Den medeltida människan såg inte på färger på samma sätt som vi gör, de grupperades inte på samma sätt, och man pratade inte om dem på samma sätt. För att göra en historiskt trovärdig dräkt så är det bra om du försöker ta reda på så mycket som möjligt om hur färger och nyanser användes och valdes under den period du vill återskapa. Men tro inte bara på internet utan titta gärna på tryckta källor; bilder som ser logiska ut kan skilja väldigt mycket i sin färgåtergivning och det är inte ovanligt att människor laddar ner, gör om och laddar upp bilder igen som cirkulerar vidare på nätet med helt nya färger.

När du bestämt dig för vilka färger eller nyanser du vill återskapa så är vi tillbaka på moodboarden; ta dig tid att samla in tygprover som matchar varandra och som är vilsamma att titta på. Annars finns risken att du skapar en fantastiskt välsydd och historisk dräkt som du sedan drar dig för att använda för att färgerna inte alls är sköna att titta på när du har dem bredvid varandra.

Passform (och tygkvalité)

Ett plagg som är sytt för att passa din kropp ser alltid mer välgjort ut än ett som sitter dåligt, även om de är sydda på samma sätt. Studera passformen på historiska bilder och målningar; var sitter plagget tajt? Var bildas det veck och hur djupa är de? Försök sedan återskapa samma passform när du syr din dräkt. Tänk också på att välja rätt tyg; hur tunt, löst eller hårt vävt och valkat ett ylletyg är spelar stor roll för hur veck kommer att bildas och draperas på kroppen. En perfekt passform i ett tyg av fel kvalité kommer inte ge dig det uttryck du är ute efter.

För att få ett plagg att sitta bra behöver du oftast göra ett provplagg, en toile, i ett enkelt bomullstyg först. Det här kan du nåla, sy och klippa i för att prova in plaggets form ordentligt. Lägg tid på att få ärmarna att sitta bra, se till så ärmhålen inte blir för stora och lösa på tajta plagg, och fundera på hur långt plagget ska vara för att bilda rätt fall och proportioner.

IMG_9028

Ett tjockare tyg till kjorteln och ett tunnare till pösbyxorna gör att dräkten blir bekväm och lagom varm, och det tunnare tyget bildar djupa veck i pösbyxorna.

Ditt eget utseende

Nu är vi tillbaka på det medeltida kontra det moderna skönhetsidealet, och de skiljer sig åt rätt mycket. Ditt moderna utseende som du är van vid och bekväm med är oftast inte alls speciellt medeltida, och om du vill skapa en trovärdig dräkt så behöver du dölja attribut som är moderna (tatueringar, piercings, moderna och färgade frisyrer osv) och istället lyfta fram attribut som hör till skönhetsidealet för den period du vill återskapa. Det här är svårt- för oftast är det inte attribut som man känner sig bekväm med att bära. Titta på målningar och på hur människors ansikten och hår avbildas, men också kroppshållning och proportioner. Hög panna, ljus hy och ljus ansiktsbehåring, slätrakade ansikten, en rak stolt hållning eller en ödmjukt sänkt haka är alla uttryck för både samhällsstatus och tidens skönhetsideal. Men du behöver inte raka av dig skägg och hår för att se medeltida ut; det bleka släta ansiktet är ett uttryck för ungdomlighet och själslig renhet (strunta i sminket) snarare än att alla européer var ljusa och blonda under medeltiden. Den moderna frisyren täcks enkelt med snygga huvuddukar eller en moderiktig hatt. Yngre män syns ofta slätrakade, medan skägg förekommer på fler äldre män- inspireras av målningar och deras sätt att bära frisyrer och skägg. Kort sagt, dölj de attribut som är moderna och framhäv dem som hör till det medeltida skönhetsidealet!

sent1300talvinterkläder

När jag är lat så slarvar jag oftast med frisyren. Men ett par slöjor ger fort ett medeltida uttryck.

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from HANDCRAFTED HISTORY

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading