HANDCRAFTED HISTORY

Workshops & Markets

If you want to book me for lectures, workshops, market fairs or something similar outside Sweden, please send me an email and we’ll discuss the possibilities! I love to travel, and have both workshop material and lectures in English.

IMG_2274 (3)

Är du intresserad av att lära dig mer om medeltida dräkt? Eller vill du kanske lära dig att sy medeltida kläder?

Jag håller kurser, föreläsningar och workshops; både för föreningar, sällskap, museum, privata bokningar och skolor.

Jag handleder i dräktskapande, föreläser om dräkthistoria och håller kurser i både sömnad, mönsterkonstruktion och olika hantverkstekniker. Du önskar innehåll och kunskapsområden efter egna ambitioner och idéer, och jag tar med kunskap, tips och massor av inspiration! Intresserad?

Skicka ett mail till linda.handcraftedhistory@gmail.com så diskuterar vi fram ett upplägg som passar er!

DSCN0347

Färdiga föreläsningar att boka:

Föreläsningarna tar ca 40-60 minuter, efteråt finns möjlighet till frågestund, att titta på dräkter och få tips på hur man tillverkar en egen.

  • Medeltidens dräkt tidig medeltid/1300/1400/1500tal efter önskemål; mans och kvinnodräktens olika plagg, hur en dräkt ser ut och vilka plagg som ingår. Bilder, källor samt uppsydda plagg.
  • Vikingtida dräkt; mans och kvinnodräktens olika plagg, vad vi vet utifrån fynd och efterforskningar och hur du kan sy egna dräkter.
  • Dräktskapande till roller; för lajv, teater, scenskapande och återskapande. Dräktens kommunikativa roll, estetik och symbolism. En praktisk och rolig föreläsning med workshopavslut.
  • Håll dig varm- om medeltidens vinterdräkter och värmeplagg; en temaföreläsning där medeltida bilder, källor och uppsydda plagg blandas med praktiska tips och roliga anekdoter om hur man håller sig varm med medeltida plagg (och vad man inte ska göra).
  • Landsknektar och trossfraus; om det tidiga 1500talets legoknektar och de kvinnor som följde med härarna. En kort historisk återblick blandat med samhälle, politik och den vanliga människan med fokus på dräkten, dess olika lager och varför det var så populärt med slitsar på allt.

WP_20160701_09_01_42_Pro

Färdiga workshops:
Om du vill prova på, eller lära dig hantverkstekniker från grunden, är det en workshop vi ska ha. En workshop är ungefär 3 timmar och börjar med en kort teoretisk grund/lite historia innan vi satsar fullt ut på att jobba tillsammans. Jag kan tillhandahålla allt material, redskap mm som behövs och du får ofta med dig ett häfte med tips, läsning eller kom-ihåg hem tillsammans med det material du använt. Det går också bra att ta med eget material.

Brickbandsvävning (vikingatid) Grundkurs i brickbandsvävning där vi går igenom alla steg, ritar och läser mönster, provar att väva ett eget band och går igenom vanliga problem som kan dyka upp. Vi går också igenom hur mönstervävning fungerar och hur du gör egna variationer. Material, verktyg och häfte kan ingå.

Brickbandsvävning (snabbvarpning) Som ovan, men istället för att rita och läsa egna mönster så tar vi inspiration från medeltida fynd och väver enkla bruksband. Problemlösning, mönstervariationer, och ett band att ta med hem inklusive redskap och häfte.

Kantvävning med brickbandsbrickor och vävsilke eller ullgarn. Du får lära dig att beräkna, sätta upp och påbörja en kantväv. Kan kombineras med ovan kurser.

Nålbindning Grundkurs i nålbindning med några olika stygn, samt hur du skarvar garn, löser problem och gör enkla plagg såsom vantar, mössor och strumpor med ökning, minskning, fästning. Både höger och vänsterhänt. Material och nålar kan ingå.

Hosor till kvinnor och män Vi gör toiler/mönster till hosor och strumpor för män och kvinnor. Personlig inpassning, mönsterritning, problemlösning och sömnadstips. Med dig hem får du ett färdigt mönster och ett häfte med historiska modeller och tips. Material och redskap kan ingå.

Toilekurs överkropp Ett personligt mönster för överkroppen; du får både lära dig hur man provar in toiler och tar med dig en egen toile hem. Tydlig genomgång i steg medan vi arbetar, bra tips och ett kom-ihåg häfte för senare arbete hemma. Tips på hur du använder din färdiga toile. Material och redskap kan ingå.

Toilekurs ärmar En påbyggnad till toilekursen där vi även gör toiler/mönster till ärmar.

Måttagning och mönsterritning av medeltida plagg För dig som vill sy din egen dräkt men är osäker på var du ska börja, och hur du gör plagg i rätt storlek. Vi utgår från den egna kroppen, tar mått och omvandlar dem till färdiga mönsterdelar på papper. Tips och tricks för mönsterritning av olika plagg, hopsömnad och inpassning. Du går härifrån med uppritade mönster som passar dig och en massa ny kunskap. Det går också bra att ta med sig påbörjade projekt för att få hjälp med passform.

Grundkurs medeltida sömnadstekniker För dig som vill ha praktiska tips och massor av knep för att sy för hand. Vi går igenom en mängd olika sömmar för hand och vilken som är bra till vad. Hela sömnadsprocessen från mönster, urklipp, nålning, hopsömnad, fällning av sömsmån, efterarbete och skötsel av material. Eftersom det är roligt att göra saker så syr vi en väska, hätta eller något annat mindre projekt under tiden (mönster ingår). Material och redskap ingår- du tar med dig en massa ny kunskap och ett nytt handsytt plagg hem.

Avancerade medeltida sömnadstekniker Du har provat att sy för hand men vill lära dig mer. Smockning, isömnad av kilar, snörhål, knappar och knapphål, olika sorters kantningar, fyllnadstrådar, dekorativa sömmar och massor av roligt material att prova på.

IMG_1204 (2)

Kurser
Behöver du en hel dräkt eller vill du få djupare insikter i hur man tänker när man syr egna kläder? Jag erbjuder kurser med varierande innehåll efter era önskemål, exempelvis mönsterkonstruktion för olika typer av plagg, 1500-talets knekt och trossfraudräkter eller vikingatida dräkter. Historiska källor och fynd blandas med dina idéer på egna plagg, och jag visar praktiskt hur man går tillväga när man ritar, klipper och syr plagg på flera olika sätt. Som utbildad slöjdlärare ger jag gärna tips på hur symaskinen gör att sömnaden går fortare, likaväl som jag går igenom olika handsömnadstekniker.

018

Jag åker också runt på marknader för försäljning av hantverksmaterial och visning av viking/medeltida dräkt. För betyg och omdömen; se min facebooksida

Exempel på tidigare samarbeten:

2018

Hamar medeltidsdagar, Norge

Alnö medeltidsdagar

Medeltidsveckan i Visby, samarbete med Kapitelhusgården

Gunnes Gård

SCAevent i Finland, Sverige

2017

Föreningen Frostheim- helgkurs Vikingatida dräkt

Skellefteå medeltidsdagar

Hägnans medeltidsdagar

Medeltidsveckan i Visby, samarbete med Kapitelhusgården

SCAevent i Holland, Sverige

Gunnes Gård

Hantverkskurser för privatpersoner

2016

Medeltidsdagarna på Hägnan – hantverksläger

Medeltidsveckan i Visby – kurser via Kapitelhusgården

Hasselas medeltidsdagar – medeltida dräktföreläsning

Selånger marknad – display med föreningen Gyllengran

2015

Lajvkonventet Prolog – lajvdräktsföreläsning

SCA event – föreläsningar och workshops

Medeltidsveckan i Visby – kurser via Kapitelhusgården

Hasselas medeltidsdagar – medeltida dräktföreläsning

Hantverkskurser i egen regi

Medeltida jul – föreläsning och workshop i samarbete med Kapitelhusgården och Gotlands museum

2014

Ytterlännäs kyrka – föreläsning och workshop om medeltida dräkt.

Medeltidsdagarna på Hägnan – hantverkslägret och dräktföreläsning.

Medeltidsveckan i Visby – samarbete med Kapitelhusgården med workshops i brickbandsvävning, sömnad och toile/mönsterkonstruktion.

SCA event – föreläsningar och workshops

067

Spara

Spara

Spara

2 thoughts on “Workshops & Markets

  1. Pingback: Hantverksträffar och kurser | Hantverkat (av Mehloic)

  2. Jättetack för en fantastisk kurs i vikingatida kläder för oss Frostheimare i Luleå. Det var en perfekt kombination av vilka fynd som finns och praktisk tillskärning.

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.