HANDCRAFTED HISTORY

Tofsar och tofsväskor

3 Comments

Små väskor med tofsar på är en rolig accessoar, jag har flera stycken som matchar till olika dräkter. Det finns gott om fynd på tofsväskor, tex i Textiles and Clothing som behandlar engelskt fyndmaterial. Under 1300- och 1400talen verkar de här förekomma lite överallt, både i konst och som bevarade fynd. Däremot är det ganska ovanligt att man ser kvinnor bära dem i målningar, eftersom väskan verkar hänga under överklänningen. Det finns några undantag förstås; ibland ser man dem titta fram genom en fickslits eller under en kjol, och ibland hänger de synligt från bältet. Kanske har de kvinnorna inte på sig sin överklänning på de bilderna?

31486d3afcf91870d7af21f360dd0e70

Det finns också exempel på att män bar små väskor i form av en påse med tofsar,  och väskorna hänvisas ofta till som “alms purse”, dvs allmoseväska. En liten påse, gärna dekorerad, som bars synligt och innehöll allmosor att dela ut.

530eb9b89cf2109ed3c2fce728467134

Just dekorationerna på tofsväskorna gör dem extra roliga och intressanta att återskapa tycker jag. Det finns exempel på både ett flertal tofsar, broderier i form av bildscener, utsmyckningar med guld och silvertråd, pärlor och fint mönstrade tyger. Siden verkar inte vara ovanligt, även om de flesta broderade väskorna verkar ha en botten i linnetyg och sedan broderas med silke. Men ylle går också bra att använda, gärna ett lite finare tyg som syns mot plagget under väskan.

7e6c9b3c15703c4a9e4dd76d4d2d5c58262974d9e45a8ac994b3dd530360535c217279c16dcb37f23e146a4a935c2f25

Broderade väskor, den vänstra med en bildscen och den i mitten med “brickstitch”, räknebroderi på linnebotten. Den längst till höger är jag inte säker på, men mest troligt är den broderad med tråd i guld/silver eller dylikt. Två olika sorters tofsar, de vänstra är små och kompakta och hänger lösa på en tråd, de i mitten och till höger är fastsydda mot väskan.

1a369238242e5287e5d3995f2082a345

Påsar på pinne, en av mina favoritbilder som också visar några olika typer av påsar, med och utan tofsar.

Jag har satt ihop en liten beskrivning på hur du gör egna tofsar till din väska. Tofsar är enkla och roliga och det går ganska snabbt att göra en hel hög. Använd yllegarn eller broderisilke, på bilderna nedan har jag använt silke i kontrasterande färger för att det ska vara enklare att se vad som händer.

IMG_1483

  1.  Klipp till en kartongbit att linda garnet runt. Håll fast garnbiten med fingret i början.

Mellan 8-14 varv brukar bli bra, beroende på garnets tjocklek.

IMG_14842. Dra försiktigt av garnet från kartongbiten och knyt en knut i mitten på öglan med en garnbit, 10-15 cm lång.

IMG_1485

3. Dra åt ordentligt och knyt en dubbelknut. Kontrollera så det är lika mycket garn på båda sidor om knuten.

IMG_1486

4. Dra öglorna åt ena hållet så de bildar en tofs, garnet du knöt med åt andra hållet (spara trådarna till upphängningen).

IMG_1487

5. Ta en till bit garn (ca 10 cm) och knyt en knut runt tofsen.

Knuten ska sitta så högt upp som det bara går, men under den röda upphängningstråden.

Linda sedan garnet så hårt du kan några varv runt tofsen, avsluta med en dubbelknut.

IMG_1489

IMG_1490

6. Trä trådändarna på en nål och sy ner genom tofsen, på insidan av den röda tråden du lindat runt.

Det gör att knuten dras till insidan och håller bättre, det ser också snyggare ut.

IMG_1492

7: Klipp upp trådöglorna och klipp av trådarna du sydde ner i tofsen.

IMG_1495

8. Jämna till tofsen i nederkanten eller klipp ner den lite om du vill ha den kortare.

IMG_1496

Klar!

Om du vill att tofsen ska hänga från en tråd en bit ned från väskan så kan du dreja de bägge trådändarna. Dreja betyder att du tvinnar garnet, men utan att behöva vika det dubbelt för att få det att hålla. Ta de bägge trådarna i varsin hand och tvinna dem var för sig, åt samma håll som de är spunna åt (ex medsols). Samtidigt som du tvinnar dem medsols så snurrar du dem åt andra hållet (motsols) runt varandra. Då kommer du få en drejad snodd som ser exakt ut som en tvinnad snodd brukar göra. Knyt en knut i änden när du har fått dem nog långa.

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

3 thoughts on “Tofsar och tofsväskor

  1. Reblogga detta på audruna.

  2. Thank you for your tutorial on tassels. I cannot read the language but I can read the pictures 🙂
    Please tell me what type of thread you are using to make the tassels? Is it polyester, cotton, linen or silk. Or is it embroidery thread?

    • Oh sorry, delete my question please. I’ve just used google translate for the first of the instructions and found the answer.

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.