Att patinera sin dräkt betyder att du tillför smuts, slitage och liknande för att få dräkten att se mer använd ut. När du har sytt en ny dräkt till ett lajv eller en karaktär så är ju just dräkten ny, och den ser också ny ut för de som tittar på den. Idag är det ju inte så många som går runt med slitna, lappade och smutsiga kläder om man inte arbetar inom ett yrke där man blir smutsig, men om du tänker dig en medeltida värld eller en äventyrare i skogen så finns det definitivt mer smuts och mindre tvättmöjligheter där än i dagens samhälle. Att fläcka ner och slita på dräkten på rätt sätt gör helt enkelt att den ser använd och mer trovärdig ut. Men dra inte kläderna genom vedklyven och hoppas på det bästa; utan tänk logiskt istället.
Först av allt behöver du se till så att dräkten är ren (så att patineringen fäster där du tänkt dig) och stryka alla plagg. Ingenting symboliserar lajvare-ute-på-första-äventyret-för-säsongen så mycket som en dräkt som fortfarande har kvar veck och hårda skrynklor sedan en lång vinter i garderoben. Gillar du inte att stryka eller äger du inget strykjärn? Fukta alla plagg ordentligt och häng ut för att torka. Eller ta på dig dräkten fuktig för att låta den formas efter kroppen och bilda veck där det borde vara veck efter lång användning.
Inga pressveck här; genom att fukta ärmarna på linnesärken och dra upp dem till armbågen bildas veck. Rollen bär ofta ärmarna uppkavlade för att att det är praktiskt, och därför hänger de vecken kvar. Smutsen kommer också lägga sig ytterst på vecken där tyget kommer i kontakt med omvärlden- så gnugga ärmarna med patinering medan de är hopveckade.
Ta sedan på dig dräkten i sin helhet och markera ut (med krita eller nålar) och anteckna:
- Var uppstår slitage? På insidan av fotleder, på knän och armbågar eller där bälte och rustning ligger mot dräkten nöts tyget hårdare och blir luddigt, noppigt och nött. Du kan slita på tyget genom att försiktigt sandpappra eller dra med rakblad på de områden som ska vara nötta.
- Var kan dräkten ha gått sönder och behövt lagas? Har du fastnat med tyget någonstans, är en söm spräckt och klumpigt lagat eller har du en lapp på ena knäet? Ta sönder plagget på något utvalt ställe och laga sedan med större eller mindre hantverksskicklighet, allt efter vad din roll skulle ha åstadkommit.
- Vad för slags smuts och fläckar kan ha uppstått, och var? Jobbar du i köket kanske ett förkläde har fått utstå de mesta fläckarna, medan någon som rör sig i skog och mark stängt ner byxor med lera och jord. De flesta fläckar (även blod) ser tråkigt brunrostiga eller gråsvarta ut när de torkat in, så undvik klara färger och gnugga in patinering i brungrå toner, och gärna i flera lager. Matta färger och urtvättade fläckar i omgångar ger ett bättre resultat än att måla på enstaka avgränsade fläckar eller rulla ett varv i en lerpöl.
När du gått igenom alla de här punkterna så kommer din dräkt se ut som om den också varit med om alla de äventyr som din roll säger sig ha upplevt!
Patinering ska se naturlig ut- som en del av dräkten och inte något du sminkat på i efterhand. Arbeta hellre med flera lager som gnuggas in, än att hälla på för mycket av det goda på en gång. Ser ni skillnaden på skinnrocken och byxorna? Byxorna är helt nya extrabyxor som inte fick någon patinering förrän under lajvet, medan skinnrocken är infärgad och infettad flera varv för att se använd ut.
Vad ska jag använda för att patinera min dräkt?
Förutom att fundera över varför dräkten blev smutsig och av vad, så kan det vara klokt att fundera på vad du ska använda för att patinera dräkten. Material såsom skinn kan med fördel fettas in ordentligt för ett mer använt utseende, och tyger kan lämnas ute i solen för att blekas. Vill du ha patinering som sitter kvar lajv efter lajv och bara behöver bättras på, eller vill du kunna slänga kläderna i tvätten och få ut dem rena och fina efter lajvet?
Ska du tvätta bort patineringen så kan du använda jord, aska, lera, gräs (kan vara svårt att få bort gräsfläckar) och matvaror av olika slag. Kaffe, kakao och fett i olika blandningar bildar bra patinering. Sådant som är svårt att få bort från plagg vid en vanlig tvätt kan vara roligt att ha på plagg som ska se ut att ha en lång användning bakom sig; rödvin och blåbär brukar kunna sitta kvar även efter flera tvättar.
Vill du kunna ha kvar patineringen mellan lajven så är det bra att undvika organiska produkter såsom jord, lera och matvaror. Dessa kan ruttna, mögla och förmultna och kommer förstöra tyg eller skinn i processen samt dra till sig skadedjur. Riktigt blod är inte heller bra att ha kvar, dels är det svårt att tvätta bort helt och kan dra till sig kryp och djur och dels förstör det plaggen. Läder och skinn mår alltid bra av att fettas in ordentligt och inte torka ut mellan användningarna, och tyg bör hänga luftigt och vädras, eller förvaras i vakuumförpackningar där skadedjur inte kan komma åt dem.
Om du vill patinera plagg permanent så finns det många olika typer av färgpigment att använda, till exempel vanlig akrylfärg för konstnärer som späs ut med vatten. Den här färgen kan målas på i flera omgångar, blandas till olika nyanser och gnuggas in i både skinn, läder och tyger. Den är vattenfast och sitter mer eller mindre genom flera tvättar. Det går också att använda färgpigment för textilfärgning eller växtfärgning som tillsätts på delar av plagget. Närvsvärta är en väldigt stark permanent färg som används på läder, den går både att spä ut, blanda, och måla med i olika nyanser och lager. Prova dig fram!
Hur ska dräkten skötas efter patineringen?
Matrester och organiska delar såsom jord och lera behöver tvättas bort. Det gäller även för skinn och päls, som helst ska tvättas innan smutsen torkar in, för hand i svalt vatten. Ylle och siden tvättas gärna för hand medan linne och bomull tål en omgång i tvättmaskinen om du har förtvättat tyget. Om plaggen inte behöver tvättas så kan du hänga ut dem på vädring, gärna i fuktigt och blåsigt väder. Ta in, förvara torrt och titta till din lajvgarderob då och då för att titta efter skadeinsekter. Har du liten förvaringsyta så kan vakuumpåsar vara en lösning. Undvik att ha tyger hopknölade eller förvara skinn, päls och tyg öppet i fuktiga och kalla utrymmen. Vi har dock haft våra skinn i kallförråd och garage under flera år, häng upp dem luftigt och se till att det är torrt, då klarar de sig.
Men jag kanske borde patinera mig själv också?
Nu kanske du har en fantastiskt skitig och sliten dräkt med alla rätta fläckar och skavanker. Men själv står du redo att åka på lajvet, nyduschad och med snygg frisyr. Hjälp; nu passar du inte ihop med din dräkt! Att låta bli att duscha flera veckor innan lajvet är oftast inget alternativ; varken du eller dina medlajvare kommer må bra av det. Men det finns bra patinering för lajvare också:
- Kokosolja får håret att se fettigt och smutsigt ut (och verkar som en hårkur under lajvet).
- För att få håret att se risigare ut så kan du tupera det lite försiktigt. Små inbakade flätor kan sys fast för att skapa en hållbar frisyr, eller för att fästa skräp, fjädrar eller smycken i. Tänk att du vill ta dig bort från en modern hårfrisyr.
- Fetsmink kan gnidas in i huden för ge smutsfläckar om du inte vill använda riktig smuts. Har du känslig hy kan jag rekommendera att investera i lite bättre smink för att slippa utslag; ekologiska eller mineralbaserade ögonskuggor finns i många nyanser (köp en helmatt utan skimmer) och kan målas på i ansiktet utan otäcka utslag som följd.
- Fejkblod som har runnit från något nyare eller lite äldre sår får dig att se ut som om du varit med om våldsamheter.
- Ärr kan sminkas (googla eller youtubesök så kommer du få massor av inspiration) eller skapas med hjälp av latex och färg. Gör flera sår så du kan sätta på ett nytt om ditt gamla lossnar, och kom ihåg att fota dig själv och ta med spegel (för ansiktet) för att få samma utseende hela lajvet.
- Undvik att låta spritpennor, närvsvärta och kemikaliska färger komma i kontakt med huden. Det kanske känns som en bra idé i stunden med permanent patinering på huden, men det blir jobbigt ifall det leder till hudutslag eller konstiga blickar på jobbet efter helgen…
- Aska är en trevlig källa till smuts, gärna i kombination med vegetabilisk olja. Fungerar på både kläder och kropp…
Jag spelar en riktigt proper kostymnisse, jag tycker inte att patinering passar min roll?
Ibland måste man tänka tvärtom; ska du spela medeltida adel, en riktigt tjusig affärskontakt eller liknande så kanske inte blomjord och fejkblod är vad du behöver. Men du kan använda samma tänk för att arbeta med din dräkt. Ska den vara välstruken? Se till att stryka den innan lajvet och förvara den så det inte uppstår veck och rynkor. Du kanske behöver flera ombyten med identiska bomullsskjortor för att alltid framstå som ren och perfekt? Eller är din karaktär lite sliten och det annars så perfekta utseendet har förstörts av lite lerstänk från nattens jakt, en mycket liten blodfläck på kragen efter mötet med vampyren eller ett smycke som sitter snett? När du arbetar med en tillrättalagt karaktär som ska se “perfekt” ut så jobbar du med både helheten och detaljerna. En skitig linnetunika och en välstruken skjorta kan båda kommunicera saker när de befinner sig i ett sammanhang och när det finns motpoler till uttrycket; andra karaktärer som är annorlunda i sitt dräktuttryck.