HANDCRAFTED HISTORY

Köpa tyg till medeltidsdräkten

5 Comments

Jag tänkte tipsa om mina favoritställen för tygköp och vad jag använder för tyger till några plagg jag sytt. Jag vet att det är flera som frågat, och även om de exakta tygerna inte finns kvar så kanske du hittar en liknande favorit till ditt nästa projekt.

IMG_0762

Tyget i hängselklänningen kommer från Korps

Korps köper jag mina linnetyger från, de är förtvättade och i en provtvätt jag gjorde så krympte tygerna ca 2 %. Den krympningen töjs lätt ut igen om du har ett tajt plagg som du tar på dig, och därför brukar jag säga att krympmånen är ungefär +-0. Bra linne, och det bästa av allt är att det bara är att börja klippa och sy vid workshops och kurser. De har också ylletyger i flera olika kvalitéer där du kan komma ner i pris genom att välja den återvunna ullen. Den har jag till exempel använt till min herjolfnesklänning. Snabb frakt och bra service.

IMG_9246

Den gröna klänningen är också gjord i tuskaften från Medeltidsmode

Medeltidsmode drivs av trevliga Kerstin, och har flera riktigt bra ylletyger, och bra linne också för den delen. Ibland finns det en rulle brokad eller två som är bra. Till knektdräkter som ska slitsas brukar jag nästan bara använda meltonullen eftersom den har en fin jämn kvalité, är stadig, lätt valkad och vävd i kypert så den stretchar bra i tajta byxor för bättre rörlighet utan att remsas upp vid ofållade slitsar. Jag tycker den är prisvärd sett till kvalitén, även om priset är högre än andra tyger. Till Beckys klänning och till min gröna hängselklänning köpte vi tuskaften i ull, den är mer lösvävd än meltonullen vilket ger ett fint fall.

IMG_9217

Struthätta gjord i blått kläde från Historiska rum.

Historiska rum har en hel del riktigt bra ylletyger, men inte en jättebra hemsida- så beställ tygprover om du vill veta vad Per har inne! Jag gillar speciellt det stora utbudet av kläde, fina tyger med en fantastisk lyster på färgerna. Detaljerna på min trossfrau har jag gjort i det klädet.

Handelsgillet har bra tyger, fin kvalité och framförallt en tunn kypert som är perfekt till tunna sommarplagg i ull. Tyvärr är frakten härifrån rätt dyr så det kan vara en idé att gå ihop med en kompis för att beställa. Den tunna kyperten har jag bland annat använt till den gula klänningen, trossfrauklänningen och min blå klänning.

_MG_0008

Svarta katten är en lajvbutik som har medeltida tyger av olika slag, det är värt en titt på deras hemsida eller ännu hellre ett besök i deras butik som är superrolig att gå in i om man är lajvare.

På medeltida och vikingatida marknader finns det ofta tygförsäljare där du kan få känna och titta på tygerna på riktigt. Det är ett roligt sätt att handla på om du kan ta dig dit, och du har chans att se hur fallet på tyget är (rulla upp en bit av rullen och låt tyget hänga) och prata med försäljarna.

Om du vill veta mer om tygshopping, så kan du också läsa det här inlägget.

Mer tyg för mindre pengar? Det kan gå att hitta bra ulltyger, till och med handvävda, på loppisar och second hand för en liten struntsumma. Om du är ute efter att loppisfynda ull så ta med en tändare i fickan så du kan bränntesta tyget (dra en tråd från inslaget och en från varpen, alltså trådarna som korsar varandra).

På facebook finns det många grupper där medlemmarna pratar medeltidssömnad, lajvdräkter och också säljer tyg och tillbehör de inte vill ha. Här kan du hitta fina tyger till lite lägre priser om du har tur.

Var ska jag Inte köpa tyg?

På många tygaffärer som har ett större utbud av tyger finns det också ulltyger. Ofta är de här inte i ren ull, utan innehåller en del syntet och är främst vävda för att användas till ytterplagg och kostymer. Ibland går det att göra riktiga fynd, men oftast kommer du bara hitta tyger som inte är så lika medeltidens tyger, och till ett högre pris än om du beställt från medeltidsinriktade handlare som de ovan. Fördelen med att beställa från någon som inriktar sig på medeltida tyger är att de (oftast) gjort en första rensning av vad som är medeltida och värt att köpa in, och vad som är för modernt och bör lämnas till andra handlare.

Spara

Spara

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

5 thoughts on “Köpa tyg till medeltidsdräkten

 1. Hej
  Jag hittade precis till din blogg:) mycket trevlig. Jag har en fråga eftersom jag vill börja lära mig sy och är total nybörjare. Har du någon bra maskin att rekomendera? Jag vill inte ha en nybörjaremaskin, jag vill ha något som jag kan växa med. Tack på förhand och för trevlig blogg

 2. Hej! Välkommen och vad roligt att du är peppad på att skaffa en symaskin. Har du läst mina inlägg som heter Symaskinsskolan? De kan hjälpa dig både med praktiska tips och för att fundera ut vilka funktioner på en maskin du är ute efter.

  Om du tittar på (vanliga hushålls)symaskiner så finns det två olika typer; mekaniska och elektroniska. Skillnaden på de här är hur du ställer in sömmar, trådspänning mm. På de mekaniska vrider du på rattar och vreden själv, medan de elektroniska styrs via knappar. Vad du väljer är mycket en smaksak. Men om du tittar på begagnade maskiner så skulle jag välja en äldre mekanisk Husqvarna, Singer eller Pfaff, eller en elektronisk som fortfarande har garanti kvar.

  Är du ute efter en ny maskin så är mitt tips att provsy lite olika märken för att se vad du gillar. Stora klassiska märken såsom Pfaff, Singer, Husqvarna är enkla att få servade och att beställa delar till, men även Janome är stor i Sv och lite mer prisvärd. De funktioner som jag gillar är att enkelt kunna ställa in pressarfotstryck och övertrådspänning, och så tycker jag att en övermatare är väldigt bra att ha.

  I övrigt är det mycket som handlar om smak och budget. Om du har budget för en maskin på 4-6000 kr så tycker jag att man ofta får mycket för pengarna, och en maskin som är mer kvalitativ och tålig. Begagnade (men nyservade) mekaniska maskiner kan du hitta för ungefär 1500 kr. Tänk på att serva din maskin regelbundet, det förlänger livslängden, ökar andrahandsvärdet och minskar slitage och reparationskostnader!

 3. Den gröna klänningen ovan. Vilken tidsperiod är den från? Har du använt kilar för att få vidden i kjolen? Hur många kilar och vilken vidd har kjolen ungefär? Det ser ut som att överärmarna är lite lösare. Stämmer det?

  • Hej Elisabeth! Den gröna klänningen med frontsnörning är daterad till andra halvan av 1300talet. Den är figursydd med raka stycken, kilar i kjolen och moybogärmar. Jag sålde den här för flera år sedan, så tyvärr kan jag inte mäta, men nuförtiden brukar jag ha 3-4 kilar i kjolen och en total vidd på 3-4 meter. Du behöver inte göra supertajta överärmar, om du vill ha lite luft i går det också bra =) Undvik bara att göra för stora ärmhål då det gör att ärmen kan bli svår att röra sig i och få nog bra passform på.

 4. Hej Linda!
  Så mycket bra du samlat här!
  Jag har precis börjat att sy medeltidskläder och nu tänkte jag få ihop några till medeltidsveckan i sommar.
  Jag har sytt några plagg men känner mig så osäker på vilka tyger jag ska välja när det kommer till hur kraftiga eller tjocka de ska vara och inte vara.
  Till en särk känns det inte som att linnet ska vara för tjockt och kraftigt men inte heller för tunt.
  I sommar vill jag heller inte välja fel ulltyg och gå på för tjockt. På korps har jag tex köpt deras kläde men det känns tjockt till sommaren. Några tips på hur jag kan tänka?

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.