HANDCRAFTED HISTORY

Trossfrauklänningen

Leave a comment

Äntligen äntligen är den färdig!

 IMG_1566

(Det här är egentligen bara ett nöjd-inlägg med bilder, jag återkommer med fler bilder från projektet och alla bra tips jag samlat på mig.)

Min trossfrauklänning är nog det plagg som hittills tagit längst tid att sy. Hela klänningen är handsydd och alla detaljer tog mycket tid. När klänningen sedan hade två små sömmar kvar yrde en liten vit kanin förbi i ett obevakat ögonblick och såg till att 11 hål också behövde lagas. Han som släppte ut kaninerna var inte populär just då…

Trots alla hål är jag sjukt nöjd med klänningen, jag fick till passformen över axlarna bra (klänningar med vida halslinningar eller förskjutna axel/armpartier brukar annars vilja hasa ner) och alla proportioner stämmer med träsnitten såvitt jag vet. De typiska mjuka linjerna över axlarna och den lilla rundningen där blev också bra. Kantbiten som går runt livet hjälper till med att forma plagget genom att pressas och sedan kastas ner medan tyget under rundades lite över en form.

 IMG_1586

Skjortan blev jag inte helt nöjd med, däremot. Jag misstänker att det beror på lite för mycket tyg, och den vill inte sitta riktigt som jag vill att den ska sitta. Kanske beror det på konstruktionen, eller så är det bara en träningsfråga- det här med att klä på sig. Nu, tredje gången jag provar klänningen fick jag till skjortan hyfsat bra, med rätt mängd fluff.

 IMG_1544

På bilder och träsnitt hasar kvinnorna upp klänningen i midjan med hjälp av ett bälte eller liknande, förmodligen för att kunna gå obehindrat och undvika att smutsa ner fållen vid arbete. Under klänningen bär man en underkjol, min är sydd av linne med en färgad linneremsa på. Underst randiga strumpor i rött och svart, moderna näbbskor (det var snöigt ute) och till dräkten finns det också ett förkläde, och snart ett par huvuddukar och en snajsig hatt.

Men jag får visa hela dräkten en annan dag, gärna med mer sol och mindre snöstorm och snålblåst. Vi var tvungna att gå ut och fota för att få med färgerna, inne är det lite för mörkt och ute är det lite för grått och kallt. Nu är det dags att fortsätta på nästa dräktplagg!

 

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.