HANDCRAFTED HISTORY

Sy en hängselklänning/hängselkjol

3 Comments

26 februari 2014

Ett av de plagg som jag även efter en tids användande är väldigt nöjd med är min gröna hängselkjol (eller hängselklänning) i tuskaftsvävd grön ull. Mönstret är inspirerat efter ett fynd från Hedeby och består av fyra paneler. Jag hade en mörkgrå och en brun sedan tidigare, och ville nu variera mig lite och har letat runt mycket på olika sidor som diskuterat fyndmaterial och olika tolkningar.

hängselkjol2

Som ni säkert redan lagt märke till så finns fantastiskt många olika varianter av rekonstruktioner och förslag på hur kjolarna kan ha sett ut, och jag tror också att det fanns olika varianter. Jag bestämde mig dock för att efterlikna fyndet från Hedeby, då denna har lite av en trolig söm bevarad och ger ett förslag på hur kjolarna kan ha varit hopsydda. Efter att ha läst lite diskussioner på Historiska Världar och tittat på guldgummor valde jag också att göra den hellång; det är min tolkning av släpet och jag är nyfiken på hur tyget kommer att falla med en sådan modell. Efter ett tag kortade jag dock av kjolen- släp är inte min grej utan jag snubblar mest på dem.

Här kommer en kort sömnadsbeskrivning för dig som vill göra en egen!

Du behöver:

 • 2-3 m *1.5 m tyg (2 m= small, 3 m=large)
 • sax
 • linjal, måttband
 • tygpenna
 • knappnålar
 • symaskin/nål/tråd
 • en kompis som provar in klänningen på dig

Ta sedan följande mått på dig:

 • Armhåla-längd på kjolen + 3 cm sömsmån nedtill och 5 cm upptill (högre modell) (med armhåla menar jag så långt upp i leden du kan komma, ärmhålet klipper du ut sist för att få en bekväm form
 • Bredd runt överkroppen, /4 + 4cm till varje panel (sömsmån och rörelsevidd)
 • Längd armhåla-midja (midjan är där du är som smalast)

Jag valde att göra en figursydd, men ledig variant som tillåter ett par mellanklänningar under. Modellen består av fyra lika stora paneler som jag efter att ha klippt ut och tråcklat ihop provat in på mig, med hjälp av en kompis. Panelerna är raka upptill och börjar vidgas i midjan.

hängselkjol1

Jag ritade ut bitarna varannan upp och varannan ned, utläggningen beror på tygets bredd och din personliga längd men det här är ett enkelt sätt.

För att få en kjol i storlek 36-38 blev mina bitar ungefär: bredd upptill 26 cm, längd armhåla-midja 30 cm, bredd nedtill 68 cm. Bredden nedtill går att variera efter mängden tyg, jag använde 2 meter men ju större mängd tyg desto mer bredd nertill får du. Längden på kjolen blev 136 cm.

När du klippt ut alla delar kan du tråckla ihop dem och prova kjolen; ärmhålen behöver klippas ut på en sådan här hög modell, dessutom kan du ta in klänningen under byst, i midja och svank direkt i de fyra sömmar som finns, för att få en fin passform. Kom ihåg att prova med rätt antal klänningar och eventuell bh under! När du är nöjd syr du ihop kjolen, pressar ned sömmarna, och jämnar till kanterna. Sedan är det bara att dekorera och fålla, samt fälla sömmarna.

Fyndmaterial föreslår att dekorationer på hängselkjolar var vanligt, och speciellt upptill går det åt små mängder för att göra mycket skillnad, så sy på ett snyggt brickband eller lite sidenremsor. Hängslen provar du lättast ut genom att fästa smala sydda tygremsor med knappnålar för att hitta ett bra läge, jag tycker att de blir bekväma om du låter dem ligga i linje med tänkta bh-band. Sy fast remsorna på insidan av kjolen baktill, fram fäster du dem med ett par spännbucklor, eller syr fast dem även här om du saknar sådana.

 

hängselkjol3

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

3 thoughts on “Sy en hängselklänning/hängselkjol

 1. Pingback: A viking smokkr | Anna – Textile Craft

 2. Hej!
  Jätte vacker hängselkjol! har du någon hemsida du kan hänvisa till där en kan se Hedeby fynden? 🙂
  Mvh Emma

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.