HANDCRAFTED HISTORY

Umas medeltidsdagar

Leave a comment

Förra veckan var jag på Umas medeltidsdagar som hölls ute på lajvområdet i Tällberg. Området har en riktig brunn, utedass, flera timrade byggnader och fantastisk natur. Eftersom det är ett lajvområde är också hela området helt i avsaknad av moderna inslag, och det gör att miljön blir så fantastisk stämningsfull. Visst blir det lite mindre bekvämt och lite mer mygg, men vad gör väl det! Jag vill ju allra helst vistas i drömmen (SCAfolkets motsvarighet till inlajv, alltså en vision och en stämning som inte bryts av den moderna vardagen) och inte i ett modernt hus, sittandes bredvid bilar och moderna saker. Eftersom miljön var så vacker och stämningsfull så ansträngde sig också alla för att städa bort moderna saker, gå ut för att prata i telefon och så vidare, vilket gjorde allt ännu häftigare!

För att göra eventet ännu bättre så hade också arrangörerna dragit dit en badtunna, fixat med bågskyttebanor och tävlingar och en massa aktiviteter. För mig gick det sk*tdåligt att skjuta (ovanligt dåligt alltså) men efter en skämmig tävling fick jag hjälp av Anders på Arrownet med att skaffa mig pilar som var anpassade till min båge, och mäta ut var jag skulle placera dem på strängen. Tänk att det går så magiskt mycket lättare att ägna sig åt en aktivitet när man har bra grejjer och tips från någon som kan sina saker! Så nu är jag riktigt peppad på att fortsätta skjuta.

Det här blir mest en bildpost faktiskt, med massor av fina människor och fina miljöer.

IMG_2320

Jag provade min nya trossfraudräkt och insåg att den faktiskt var det varmaste jag hade med mig- så den fick fortsätta vara på. Gollarn (halskragen) sydde jag ursprungligen till lajvet Krigshjärta men den fick följa med för att jag inte skulle frysa. Det var inte vidare varmt och regnade mest hela tiden, men vi hade roligt ändå!

IMG_2325

IMG_2315

K var en av arrangörerna och sprang omkring för att se att alla hade det bra mest hela tiden. Men jag fick henne att stå still för ett par kort i alla fall.

IMG_2309

En del av området

IMG_2308

Hantverkshäng på värdshuset. Tyvärr är flera av bilderna lite suddiga pga långa slutartider, men jag ville inte fota med blixt och det var ganska mörkt inomhus.

IMG_2313 IMG_2302

H reparerar ett bord som han just tog sönder. Han påstod att det behövde förbättras men jag förstår nog att man mest ville bygga något…

IMG_2298 IMG_2289

Inifrån värdshuset, där vi satt på kvällarna och hantverkade, åt, drack och sjöng.

IMG_2287

A har precis hört fulgöken? Eller var det knott ute tro?

IMG_2239

K bodde i ensam lyx i köpmanhuset. Är det regnigt kan man alltid använda takkronan för att torka kläder…

IMG_2236 IMG_2240 IMG_2226

Första dagen var det rätt bra väder och vi hade en bågskyttetävling. Om man inte ville skjuta själv så kunde man agera publik och hejja lite. Det blev också allmänt häng mellan omgångarna…

IMG_2225

Men myggen hade också hittat till tävlingsplatsen…

IMG_2222 IMG_2218 IMG_2216 IMG_2318

J har någon grejj på gång att han ska se missnöjd ut på alla bilder. På riktigt var alla glada, nästan hela tiden…

IMG_2214IMG_2263

K i sin fina dräkt

IMG_2269

Å hälsade på över dagen och ställde upp på att bli fotad

IMG_2286 IMG_2280 IMG_2264 IMG_2247

R i sin snygga mansdräkt, blev lite avundsjuk eftersom den såg så varm och mysig ut.

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.