HANDCRAFTED HISTORY

Tips för att bli en bättre lajvfotograf del 1

Leave a comment

Efter Prolog är jag väldigt peppad på lajv av olika slag så jag tar en liten minipaus från syprojekt och ger er mina bästa tips för att ta bra lajvbilder. Tipsen kan med en liten gnutta fantasi också användas på medeltidsevent, marknader och annat roligt som du åker runt på.

1. Vi börjar med kameran. En bra kamera gör resten så mycket enklare, så det kanske är värt att släpa med systemkameran om du äger en sådan. Min åker med i en modern kameraväska, och har jag den i tältet där det kan bli fuktigt under nätterna så brukar jag packa kameraväskan i en plastpåse, och sedan i en skinnryggsäck speciellt för kameran. Inte så effektivt, men då är den säker och finns i närheten när lajvet är slut och jag vill fota. Har du ingen stor maffig systemkamera men gillar att fota så är en kompaktkamera modell lite bättre ett bra alternativ. Försök skydda kameran så gott du kan, packa den gärna separat och märk förvaringen med offtecknet.

2. Ljuset. Jag är nästan bara utomhus (mestadels i skogen) och lajvar, och då får man hålla till godo med det naturliga ljuset. På sommaren är det oftast det bästa ljuset också, och jag fotar i princip aldrig med blixt då jag tycker att bilden blir platt och livlös. Experimentera med slutartid (eller olika fotolägen) för att se vilka effekter du får och vad som passar bäst vid olika tidpunkter på dagen.

Det går bra att fota vid skymning och gryning också, med risk för lite suddiga eller gryniga bilder beroende på vad kameran klarar. Vid sådana här tillfällen kan det passa bra att välja ett enkelt motiv med få delar, eller fota i motljus med fokus på siluetterna. Ofta får du lite mindre skärpa och detaljer men mycket mer känsla, färgerna suddas ut och smälter ihop. Prova att välja ut något motiv såsom ett halvt ansikte, några av rollens tillbehör eller lägret i motljus.

paus i solnedgången

Fotograf Joakim Mörk.

På kvällen när solljuset blir lite snett kan du få väldigt fina bilder, passa på att smygfota nu om läget är lugnt! Bilder kan också bli väldigt fina även om ljuset inte är perfekt, ibland kan man tänka stämning snarare än skärpa.

IMG_2376

3. Om du vill fota porträtt eller närbilder så lägg märke till hur skuggorna faller i ansiktet på ditt motiv, stark sol kan ge skarpa kanter och skuggor vilket gör det svårt att få en bra bild. Halvmulet väder eller lite skugga kan vara ett bra alternativ för att få mjukare skuggor i ansiktet. Om det är soligt ute så får du lättare skarpa bilder om du står med ryggen snett mot solen, låt ditt motiv (personen du ska fota) vända sig lite snett mot solen för att få hjälp av ljuset, men undvika att denne får massor av sol i ögonen så de gör grimaser. Kom också ihåg att din skugga inte ska falla i bild.

Innan man är en van fotograf och kan börja använda ljus och skuggor medvetet är nästan det bästa tipset att fota; fota mycket och ofta för att få ut ett par riktigt bra bilder, och ta både spontana bilder och bilder som du “känner in”- tar dig tid att titta i sökaren/på skärmen och fundera på hur ljus och skuggor samspelar.

IMG_0077

Fortsättning följer!

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.