HANDCRAFTED HISTORY

Vårstädning och garderobsrensning

Leave a comment

Nu känns det som vår ute och grannens rabatt är fylld med snödroppar och krokus. Förvånande tidigt, men vem klagar!? På våren, innan högsäsongen för medeltidandet börjar, passar det bra att se över sin medeltidsgarderob. Jag rensade ur och städade garderoben i veckan, och gjorde plats för nya saker. Några fynd hittade jag också, det här spännet hade jag glömt bort att jag fick förra sommaren (jag har nog bara hunnit använda det en gång) och ett litet bälte som jag hittade längst ned i kistan kommer bli bra till sambons dräkt i sommar.

IMG_1445

Känner du också att det vore en bra idé att bringa lite ordning i medeltidsgarderoben och skaffa dig koll på vad du har?

Börja med att tömma hela garderoben, och städa ur den noga med såpvatten. Håll ett öga öppet efter skadedjur; döda kryp eller puppor. Hittar du något sådant kan det vara läge att gå igenom alla dina saker noggrant.

Jag hängde sedan ut alla mina ylleplagg på vädring några timmar, frisk luft och lite vind fräschar upp dem och i ljuset ute ser man snabbt om man har några små hål eller reparationer som behöver göras. Tar de mindre än ett par minuter? Gör dem på en gång då! Resten skriver du upp på en lapp.

Har du flera olika dräkter så är det en bra idé att sedan sortera upp kläderna och tillbehören i högar; en hög för varje dräkt eller period. Ta en bild med mobilen så har du packlistan klar, eller skriv upp kombinationerna på ett papper som du sedan har i garderoben eller på annat bra ställe. Förkläden, hosor och bälten kan fungera med flera olika perioder, de får vara med på flera bilder. Nu blir det också tydligt om du saknar något till en dräkt; skriv upp vad du behöver skaffa eller tillverka innan sommaren.

Kanske kommer du istället fram till att du har för mycket plagg? Våren är helt rätt tid för att sälja plagg som man inte längre vill ha, eller skaffa sig nya delar om man saknar något. Köp och säljgrupperna för medeltida och lajviga saker är oftast som mest aktiva före och under säsongen. Jag rensade ut en hel hög med gamla lajvsaker och några medeltida klänningar som jag känner att jag inte kommer använda den här säsongen. Ofta är det så med medeltida dräkter att det som inte hör ihop med en hel dräkt sällan blir använt; så sy en hel dräkt eller gör dig av med de där lösa plaggen!

Slutligen är det bara att sortera in allt igen i garderoben, lådorna eller var du förvarar dina saker, och märka upp lådorna med lappar för att gör allt extra smidigt. Ogillar du att packa så kan du redan nu lägga dina saker i de kombinationer du använder dem i, ingen har ju sagt att man behöver sortera särkar för sig, och strumpor för sig.

Nu har du en ren garderob och en bra lapp med saker som du kan göra på syträffar i väntan på sommaren!

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.