HANDCRAFTED HISTORY

Trossfrauskjortan görs bäst på en syträff

1 Comment

Idag var jag på en syträff med föreningen, absolut bästa sättet att få tråkiga handsömnadsprojekt klara! Glada vänner, en massa kaffe, några kakor och sedan var jag i princip färdig med att vecka halsen på min chemise/skjorta som jag ska ha till min Trossfraudräkt. Ja, sedan ska jag vecka ärmarna också, och sy på en remsa på halsen. Men det kommer väl fler syträffar?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1567 Nils Stures skjorta

Om man tittar på träsnitt och målningar från början av 1500talets Tyskland så är det vanligt att kvinnor har en skjorta med hög, rynkad krage. De flesta modeller verkar vara veckade, de finare damernas kragar är sedan sydda med smock eller liknande broderade mönster, medan vanligt folk verkar ha lagt på en remsa av vad jag gissar är linnetyg över, som ett sätt att hålla vecken samlade och ge stadga till kragen.

Ungefär som den här skjortan, som är lite senare daterad, i Sverige. Även män hade en liknande skjorta, och arvsförteckningar och bilder visar att den påsydda remsan kunde vara broderad eller sydd med dekorsöm.

dress3

Den här kvinnan verkar ha en skjorta med krage och någon sorts knytning för att hålla ihop den i halsen, och föreställer troligtvis (någon som förstår gammal tyska?) en kvinna som färdas tillsammans med någon form av försäljare.

0303c1380b38e08a6c1d503047758c5a

Hög krage med en remsa fastsydd över vecken. Kvinnan spelar någon form av instrument-

63ae56cc4ab6d81cf3819e712f443ab8

Snajsig dam (ingen trossfrau alltså) med svarta broderier på en veckad skjorta, och en öppning fram som verkar gå hela vägen ned i klänningen.

54add90ccefb91c456af206e35d0d0c8

En till snygging som inte är en trossfrau, men som har en liknande skjorta, den här gången med en påsydd remsa(?) med broderi eller dekorsöm.

Det finns inte så många träsnitt eller målningar som visar trossfraus eller liknande med den här typen av skjorta, men den är vanlig på andra kvinnor i samma område och tid i historien. Och vi vet att kvinnorna som följde armén var rätt vanliga kvinnor som bestämt sig för ett annorlunda liv, så det ligger nära till hands att anta, att precis som deras klänningar påminner om samtidens kvinnor, påminner underkläderna också om deras bofasta systrars.

En anledning till att den inte syns på så många avbildningar är att trossfraus ofta har andra plagg (tex en gollar) eller packning över axlarna, samt att avbildningarna ofta saknar detaljer som är lätta att förstå pga deras storlek eller tidens formspråk.

En annan modell av detta plagg som finns avbildat i samband med trossfraus/dirnes kan kanske hellre kallas för chemise eller särk, då det verkar vara en typ av plagg med vid halslinning, men fortfarande rynkad i halsen. Den här modellen finns representerad hos trossfraus/dirnes, likaså verkar vissa av träsnitten mena att kvinnorna (oftast Dirnes/prostituerade på bilderna) inte har någonting alls under klänningen.

690a2bbc0e188cc75337b6bf6f90f468

d6f4b07ebfc676906dc836a582742420

Nakenshock!

Om vi nu ska lita på Urs Graf, som tillskrivs skapandet av de här bilderna.

Han verkar ha en grej för en viss sorts tjejer, och det är inte de som står och ser rejäla ut och lagar mat.

7c61c8b768503367621a7ab3f81dbea5

Fast ibland verkar de ju rätt påklädda.

Att välja underplagg till Trossfraun är alltså inte helt enkelt eller självklart, men jag ska prova göra en skjorta med krage- jag tycker att de är snygga och det verkar praktiskt med en krage som skyddar mot sol eller vind. Sedan kanske jag får prova den andra sortens chemise (franska för undersärk ungefär) kanske genererar de mer solbränna eller gratis öl?

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

One thought on “Trossfrauskjortan görs bäst på en syträff

  1. Pingback: Trossfrauns bästa tips | Hantverkat (av Mehloic)

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.