HANDCRAFTED HISTORY

1300tals klänningen (Cotehardie)

8 Comments

Från 13 maj 2013

1300cotte2

Det här är en röd ylleklänning med snörning fram, sent 1300tal.

Själva klänningen är konstruerad av fyra paneler utan kilar, och två ärmar som har söm mitt i armhålan. Det är alltså en väldigt enkel klänning, den saknar kilar och får istället passform och rörelsevidd av kyperttygets stretch (som trots ett fastsytt linnefoder finns kvar) samt mönsterkonstruktion och inpassning. Jag skulle nog säga att det är en ganska enkel klänning, möjligtvis till en enkel borgare eller liknande.

Ärmens sömnad kan du också läsa mer om under inlägget “Isydd ärm”. Klänningen har spiralsnörning fram vilket kan ses på många målningar från perioden, och kan antingen bäras lätt öppen upptill, eller helt snörd. Eftersom den har snörning istället för knappar passar den också bra som mellanklänning till andra överklänningar, vilket var lite av målet med klänningen.

1300cotte3

Bakifrån syns det tydligt att kilarna som ökar kjolens vidd saknas. Istället är panelerna breddade från midjan och ner, en riktig arbetsklänning!

En av de bästa sakerna med cotten (cotehardien) är att man får jag-är-ett-päron-och-smyggravid-siluetten, vilken är Helt Rätt för 1300talets tajta siluett! (Man måste dock säcka lite och liksom sjunka ihop på rätt sätt).

1300cotte

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

8 thoughts on “1300tals klänningen (Cotehardie)

 1. Pingback: Vinterklädsel på Vinterspelen | Hantverkat (av Mehloic)

 2. Pingback: Toille till Trossfraun | Hantverkat (av Mehloic)

 3. Detta är den finaste klänningen jag någonsin sett! Jag precis köpt tyger och ska försöka återskapa denna fast med kilar. Har du några fler tips på hur du får den fina passformen? 🙂

  • Hej! Tack för dina fina ord =)

   Att göra en toille först i ett skräptyg och prova in är mitt allmänna “supertips”. Andra fel man ofta gör är att man provar toille/klänning med fel eller olika bhar på sig- bestäm om du vill ha med eller utan bh och kör sedan på det. Det är också viktigt att göra ärmhålen så små det bara går, annars är det svårt att få till en snygg passform. Inlägget som heter “isydd ärm” beskriver hur du kan få till ärmen sedan. Tänk också på att de flesta tyger töjer sig lite, så var inte rädd för att göra en riktigt tajt klänning, efter lite användande får man ofta sy in dem lite i tex sidsömmarna. Lycka till!

 4. Hej!

  Skitfin klänning!
  Funderar på fodret… Är hela klänningen fodrad? har du lite extra vidd i fodret för att komma i klänningen, eftersom du inte kan snöra upp fodret?
  /Jenny

  • Hej!

   Klänningen är bara fodrad i själva livet och fodret sitter ihop med yttertyget eftersom jag sydde fast fodret samtidigt som jag sydde ihop livet och fällde sömmarna. Så när jag snör upp och ihop klänningen så rör sig fodret precis som yttertyget =)

 5. Den här är verkligen fantastisk, blir jätteinspirerad! Men jag blir nyfiken, vad har du baserat mönstret på? Och hur stor tygåtgång krävde den på ett ungegär?

  • Mönstret har jag ritat själv baserat på målningar och några delar av fynd, eventuellt så är det mer korrekt utan ryggsöm 🙂 det gick åt ca 3 meter tyg till mig som är 1,65 ung.

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.