HANDCRAFTED HISTORY

Symaskinskolan del 4- för nybörjaren

Leave a comment

Det här är en post för dig som känner dig helt ovan med symaskinen, kanske ska sy din första söm eller inte alls kommer ihåg hur du nu gjorde i skolan när du fick ihop saker…

Från början:

Kontrollera så du verkligen har trätt maskinen rätt. Att trä maskinen på rätt sätt är jätteviktigt för att den ska fungera smidigt och inte ställa till med allehanda trassel och problem. Använd instruktionsboken eller, om du inte har någon sådan, googla maskinen och leta efter manualerna i pdf-format. Har du tur kanske det till och med finns en instruktionsvideo.

På tal om att googla… Du är varken den första eller enda som är ovan vid maskiner, att skriva in en sökfras typ “hur trär jag en gammal husqvarna” kommer ge dig massor av träffar, just eftersom någon annan förmodligen haft samma problem före dig. Ibland är det bra att inte vara först med något!

När du har trätt maskinen, provkör lite på en tygbit för att se så att sömmen ser bra ut, att inget trasslar sig och att det blir som du tänkt dig.

Lite allmänna tips när du ska ge dig på att sy:

När du syr ihop plagg på maskin, kom ihåg sömsmånen. Det innebär att du syr sömmen 1-1,5 cm innanför kanten hela vägen runt. Sömmen håller bättre då. Sicksack däremot, vill du gärna sy alldeles vid kanten. De flesta maskiner brukar ha sträck eller måttangivelser som hjälper dig att lägga ut tygbiten, men du kan också gå efter pressarfoten. Den här sömmen har ungefär 7 mm sömsmån, och knappnålarna har jag lagt på tvären så det går fort att dra ut dem allteftersom jag syr.

WP_20160103_15_13_05_Pro

Om tråden trasslar eller maskinen stannar och verkar ha fastnat, kontrollera först om trådträdningen är rätt. Det absolut vanligaste felet är att tråden åker ur eller lägger sig lite fel i trädningen vilket leder till att trådspänningen blir fel och trassel uppstår.

Nåla eller tråckla ihop bitarna innan du syr ihop dem på maskin. Jag vet att det kan kännas lite jobbigt och som att du förlorar tid, men att inte behöva hålla koll på lösa tygbitar gör att det blir enklare att sy och mindre risk för konstiga resultat.

När tygerna verkar bli olika långa oavsett hur noga du är:

Åhnej, har du mätt fel på tygbitarna igen så den ena blev längre? Det behöver inte vara du som är slarvig med måttbandet, symaskiner matar nämligen fram tygerna med hjälp av matartänder, som sitter undertill på maskinen (en del maskiner har också övermatare, men det ska jag inte gå in på nu) och det är vanligt att det undre tygtycket matas fram lite fortare, medan det övre trycks framåt av pressarfoten.

Om det här händer dig (se bild nedan), trots att du nålat eller tråcklat bitarna så behöver du minska på pressarfotstrycket. Det går att göra på reglage på de flesta maskiner, prova dig fram och se vad som passar bäst. Lätta inte så mycket på trycket att du tappar tygerna eller får en konstig söm, utan ta lite åt gången. Kan du inte justera pressarfotstrycket så återstår två hands-on-tips; det första är att alltid vara medveten om att det undre tygstycket kommer matas igenom lite fortare och klippa det ett par cm längre, vilket fungerar på enkla produkter såsom kuddfodral, tunikor mm. Det andra innebär att försiktigt lyfta aningens på pressarfoten med hjälp av spaken med några centimeters mellanrum, under tiden du syr, för att tygerna ska justera sig mot varandra och inte dras ojämnt. Det sista rekommenderar jag bara till korta sömmar där du verkligen är desperat (eller inte orkade googla hur man ändrade pressarfotstrycket).

 

WP_20160407_10_38_52_Pro

Lycka till, och kom ihåg att ingen föds som proffs! Vi har alla känt oss ovana, frustrerade och hjälplösa över maskiner som inte fungerar som vi tänkt oss. Proffsen är de som inte gett upp utan tjurat på…

 

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.