HANDCRAFTED HISTORY

Att bo i tält under våren

Leave a comment

Nu är jag i full färd med att packa och förbereda inför helgens event; vi ska på vårblot med vikingaföreningen och bo i vikingatält hela helgen. Att bo i tält under sommaren brukar det ju inte vara något med, men nu kryper fortfarande temperaturen ner under nollan många nätter i rad, och så fort solen går ner så känns det att det är just vår och inte sommar. Men vi låter oss inte avskräckas utan packar ner värmande plagg och mycket kaffe!

Här kommer våra (nåja, mina, sambon är ansvarig för bakningen vilket är ett nog så nobelt uppdrag) bästa tips för att inte frysa tårna av oss eller bli förkylda:

  • Jag packar givetvis med kaffepannan och en massa gott kaffe till morgonen när man vaknar och är huttrig.
  • I sängarna kommer det ligga filtar och ett mysigt fårskinn under oss, och duntäcke och flera lager yllefiltar ovanpå. Varma yllestrumpor, en mössa och ett ylleunderställ att sova i håller kroppsvärmen kvar. Att sova i linne eller bomull rekommenderas inte- de materialen värmer dig inte under natten och blir kalla när de blir fuktiga.
  • Värmaren (vi har en fotogenkamin men det finns många olika varianter. Titta på friluftsbutiker eller byggvaruhandlar) tar vi såklart med oss. Den tänder vi på kvällen i tältet för att jaga ut fukt och kyla- när vi lägger oss är det varmt och mysigt.
  • Enligt väderappen är det som kallast precis innan gryningen, det passar mig perfekt eftersom jag vid det laget somnat gott och fått upp värmen under filtarna. Men fryser vi får vi nog vakna till och tända upp värmaren i tältet lite tidigt, för att sedan ligga och dra oss.
  • Visar det sig att det fortfarande blir kallt om näsan eller att det är roligare att vara uppe och hänga på nätterna så kan man ju alltid sova några timmar på dagen när tältet är som varmast och kroppen får vila utan att behöva hålla värmen.

Det här kommer bli så himla härligt! Eller kommer jag frysa tårna av mig? Bäst att ta med ett par extra vantar och strumpor ifall jag blir blöt eller kall…

IMG_9084

Rapport från helgen:

Det var klokt att packa med lite extra filtar och underställ att sova i, för med hjälp av de extra lagren ull höll jag mig varm och nöjd under natten. Mössa på när man sover är också sjukt avgörande. (tältgrannen sov i och för sig med ett par tunna filtar och snarkade glatt, men han är så varm av sig så han får inte vara med och tycka…)

Att ha en värmare i tältet var också väldigt skönt, den jagade ur all fukt från luft och sängar och gjorde temperaturen i tältet behagligare. Jag värmde dessutom min fuktiga kudde på den första natten och det var så skönt att få lägga sig på en varm kudde!

På morgonen så gjorde vi upp eld och kokade kaffe, också sjukt värt!

Nu är allt blött eller fuktigt så jag ska ut och hänga upp yllefiltar, kläder och tält på vädring.

 

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.