HANDCRAFTED HISTORY

Syträffar och funderingar

1 Comment

I helgen åkte jag iväg till några kompisar för att hälsa på och umgås i form av en hantverksträff. Att träffas och umgås samtidigt som man syr måste vara en av de bästa idéerna någonsin! Sjukt trevligt, och halvsega projekt bara försvinner under tiden som man umgås. Är man lite sömnadsovan så finns det alltid folk som kan ge en inputs och bra tips, och är man en gammal räv inom hobbyn kan man alltid dela med sig av sina kunskaper. Enda nackdelen är att man ibland glömmer bort att hantverka för att man hittar något spännande att titta på…

Nu på hösten passar det särskilt bra att ordna hantverksträffar med vänner eller föreningar man är med i; det är lagom långt till nästa högsäsong för att börja med seriösa projekt, ingen vill vara ute och leka (nästan) och man kommer fortfarande ihåg vad det var man skulle behövt i somras…

Själv delar jag min hantverkstid mellan att fortsätta läsa på och söka i källor kring trossfraus och landsknechtar, och att handsy på min klänning som jag äntligen kommit igång med (bilder på den kommer!). Jag valde historia framför egna designidéer och tänker att det kommer bli en dräkt som ligger väldigt när det jag lyckats leta fram kring historik och den tidens dräktskick. I helgen hittade jag även Reconstructing Historys mönster för 1500talsaccessoarer, som jag lånade med mig hem. Jag har inte tittat på själva mönsterdelarna än (jag brukar ju oftast rita egna) men mönstret innehåller en trevlig liten inledning som diskuterar tysk 1500talsdräkt och vilka svårigheter och utmaningar som finns när man vill rekonstruera dräkten. Det var roligt att upptäcka att många av mina tankar delas av andra.

 RH505frontcover

Bland annat diskuteras det över hur mycket hosor och strumpor har utvecklats och hur olika sätt att sy dem på är karaktäristiskt för olika perioder i historien, och svårigheten i att veta med säkerhet hur man gjorde när det inte finns fynd bevarade från “rätt period”. Att titta på dräkt från närliggande geografiska områden och historiska perioder är en vanlig metod som jag använt mycket inom mitt vikingatida återskapande, främst på grund av den väldigt begränsade mängd material som finns att utgå från.

Men under 1500talet verkade modet svänga fortare och det fanns tydliga regionala skillnader i hur folk klädde sig. Flera lagar reglerade också mängden tyg och vilka kvalitéer som fick användas i olika plagg, till folk från olika samhällsklasser. Så samtidigt som det blir enklare att hitta inspiration från den här perioden blir det samtidigt svårare att göra helt rätt; alltså att göra en så historiskt korrekt tolkning som möjligt.

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

One thought on “Syträffar och funderingar

  1. Vilken nörd du är Linda… Det är en komplimang!!! Följer varje inlägg. Kram på dig. Fiiingumman hälsar 🙂

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.