HANDCRAFTED HISTORY

Tips för att hålla sig medeltidsvarm under vintern

Leave a comment

Nu är det snart vintersäsong igen men det är ju ingen anledning till att stanna hemma och mysa med te, smådjur, kakor, soffa… Ja, alltså det är ju ingen ide att Bara mysa- ut i kylan med ditt medeltida kitt och upptäck nya fördelar med medeltida kläder!

Just vintern tycker jag om eftersom man får chansen att vara medeltidssnygg i alla sina dräktlager, men också för att det är så spännande att testa dräkten i kallt klimat och se vad som händer då. För dig som är frusen, eller bara lite tveksam i allmänhet till kylan kommer här bra tips för vinterkylan. (Fler tips finns också att läsa här.)

 • Lager på lagerprincipen. Varje klädlager skapar ett isolerande lager luft som hjälper dig att hålla värmen.
 • Lösa kläder värmer mer än supertajta. Ja, det ska inte blåsa genom tunikaärmarna, men en liten luftspalt hjälper mycket.
 • Välj rätt material; siden och ylle värmer även om de blir fuktiga medan linne och bomull kommer upplevas som kallt. Strunta i linnesärken och välj istället ett underställ i ull eller fleece, eller bär dina ylleklänningar/tunikor mot kroppen om du trivs med det. Päls är fantastiskt för att hålla värmen, en kant runt halslinningen eller hättan gör att kall luft inte kryper in. Skinn är inte ett dugg varmt, men isolerar mot väta och vind och kan bäras ytterst om du har sådana kläder.
 • Förhindra att huden kommer i kontakt med vädret, täck alltså alla delar av kroppen med minst ett lager ylle. Du tappar mycket värme genom huvud, axlar och bröstkorg så en yllehätta kan användas för att justera kroppstemperatur; knäpp upp om du blir varm, knäpp igen om du blir kall.
 • Isolera nedåt. Väta eller kyla från marken som tränger upp genom skorna gör att du blir kall och stel om fötterna. Bär yllestrumpor (två par om det ryms + extra ombyte är bra), och har du medeltida skor kan patinor (träsandaler) vara bra att införskaffa. Själv väljer jag moderna skor vid de flesta event för att kunna hålla mig ordentligt varm. Om du ska stå still längre stunder hjälper det mycket att stå på något isolerande; halm, granris, liggunderlag, lite päls.
 • Vind kyler. Om det är blåsigt eller regnigt väder kan ett extra lager längst ut vara bra; en mantel, sjal, rock, en yllefilt som håller borta väta och vind.
 • Moderiktig och varm: nu är rätta tillfället för kvinnan att bunkra upp med haklin, huvuddukar och allehanda huvudbonader då de värmer (ja, även de i linne) och isolerar från kylan. Bär gärna flera lager.

Förutom att klä sig rätt är det minst lika viktigt att ta hand om sig; undvik att svettas genom att tex klä av dig om du ska anstränga dig och arbeta. Drick mycket vätska och ät regelbundet så kroppen får fylla på energinivåerna och tänk på att ex alkohol och nikotin påverkar kroppens blodkärl och värmeförmåga. Om du står/sitter stilla längre perioder är korta promenader, upphopp eller andra rörelser bra då du får igång kroppen.

Har du redan börjat packa och undrar vad du ska ta med dig? Här kommer min superpacklista för vintereventet där jag är ute och det är en bunt minusgrader:

 • Ylleunderställ (svinkallt) eller tunn ylleklänning underst.
 • Ett par tunna yllestrumpor och ett par nålbundna sockor, grövre skinnskor.
 • Mellanklänning i ull.
 • Överklänning/en till lösare ylleklänning.
 • Kappa, mantel eller liknande som yttersta lager. Har du inget sådant så ta med en tjock filt.
 • Hätta, gärna snäv eller knäppt. Huvudduk i linne (eller ull om du varit förutseende).
 • Vantar i ylletyg, fårskinn eller nålbundna med fårskinnsfoder.
 • En bunt dräktnålar och ett spänne för att kunna nåla ner hätta och stänga manteln ordentligt. Vid blåsigt väder slipper jag kall luft som kryper in vid glipor.

Om du sedan konstaterar att du är Alldeles För Varm kan du alltid ta av dig en klänning, lägga bort kappan eller öppna hättan lite.

Lycka till med att hålla värmen!

DSC_0034

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.