HANDCRAFTED HISTORY

När du trodde att du var klar…

Leave a comment

På min gamla blogg skrev jag om efterarbetet av plagg, div de där sista “finishing touches” man lägger ner på plagget när själva sömnaden är klart. Det kan ofta vara rätt motigt att fortsätta arbeta på ett plagg när man känner sig färdig, men å andra sidan är det ofta de där sista momenten som ger dig ett riktigt bra resultat. Jag har sett flera fantastiskt snygga klänningar, handsydda och välsittande, som fortfarande har konstiga veck kvar efter hur tyget låg vikt på väg hem från affären… så onödigt!

Här är mina bästa tips på hur man ger sitt plagg “det där lilla extra” när det är färdigsytt:

  • Pressa (stryk med lite tryck) alla sömmar så att de ligger plant och snyggt. Förbättrar tygfall, passform och plaggets utseende enormt. Syr jag delar som ska vara formade på ett visst sätt, till exempel en hatt eller axeln på en kappa, brukar jag försöka pressa de bitarna i den form de ska vara, alltså rundade.
  • Fäll sömmar med hjälp av kaststygn, så mycket du orkar och har lust med. Håller nere sömmarna (se ovan) och ger plagget ett mer arbetat uttryck. Fäller man bägge sömmarna åt ena hållet förbättrar man även sömmens hållbarhet och täthet.
  • Stryk hela plagget när du är klar för att få bort veck och skrynklor sedan du arbetat med det.
  • Skaka ur eller rolla av lösa trådar och småskräp.
  • Har du använt riktig eller fuskpäls får du bort alla lösa strån genom att dammsuga av plagget och pälsdetaljerna.
  • Har du använt skinn kan du gärna fetta in det några varv, ett välskött skinn är ett vackert skinn!

Sist men viktigast; kom ihåg att berömma dig själv för att du varit tålmodig och gjort klart din nya skapelse! =)

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.