HANDCRAFTED HISTORY

Vinterklädsel på Vinterspelen

1 Comment

Vinterspelen är ett vinterevent som vår förening Gyllengran brukar hålla i början av året. Även om vi givetvis har möjlighet att vara inomhus och mysa (och dricka kaffe, mycket viktigt!) så är det roligt att vara ute och få prova hur medeltidskläderna klarar vinterkylan. Riktigt bra, var sammanfattningen.

Min plan var att bära dubbla ylleklänningar; den röda cotehardien underst och sedan min blå klänning över, tillsammans med lösärmar i ull och en fruhätta sydd av ylletyg och fodrad med ett tunt ylle. Mitt första smockade förkläde (som blev lite stort och såldes under Hägnan) samt nålbundna vantar och rejäla moderna kängor för att inte bli kall om fötterna. Det blev lite för varmt…

 068

Visst, dräkten var fantastisk när jag bara stod still ute och glodde, men att ta en promenad, bära på lite kakor eller behöva gå in igen blev för mycket. Så jag fick ta av mig cotehardien och hålla till godo med den blå klänningen. Lite besviken var jag, det är inte ofta man får chans att ha på sig alla lager i medeltidsdräkten, men samtidigt får jag väl vara nöjd över att jag hade planerat bra för att hålla värmen.

Det som gjorde störst skillnad var vantar, hätta och rejäla skor. Utan hättan började jag frysa nästan genast, men om jag täckte kroppen med ett lager lite tjockare ylle så höll jag värmen utan problem. Hade det varit blåsigt så hade nog ett extra lager behövts för att behålla värmen, men nu var vädret behagligt milt.

Så, om jag skulle sammanfatta mina erfarenheter i bra tips för medeltida vinterkläder skulle de se ut såhär;

  • Den gamla klassiska lager på lager funkar alltid. Ylle ska det vara, och ett lösare plagg ytterst värmer mer än ett väldigt åtsittande.
  • Rejäla skor som håller kylan borta underifrån och håller fötterna torra är viktigt.
  • För att hålla värmen om underbenen är ett par tjocka nålbundna strumpor eller ett par sydda yllestrumpor bra.
  • Täck all hud med ett lager ylle. Vantar, mössa, ärmar- värmen flyr genom glipor och huden.
  • En fruhätta/struthätta som är lite vidare och täcker hela axlarna gör underverk med att hålla kvar värmen, knapparna gör att plagget sitter åt, och om det blåser kan man fälla upp huvan och knäppa den. Hättan kan också nålas fast fram och bak i klänningen om det blåser mycket.
  • Huvudbonader värmer bra, men huvudlinet rymdes inte under hättan. Jag kanske måste göra en ny med lösare huva för oväder? (Ja, jag får sy något nytt!)
  • En mantel är totalt överskattat förutom om man ska stå still och glo, eller o man vill se lite häftig ut. Annars är den mest i vägen. En rejält tjock mantel som regnskydd ovanpå en tunnare klänning däremot, det skulle nog göra stor skillnad.
  • Ja, det var möjligt för brudarna på medeltiden att trava omkring i “bara ett par klänningar” utan att frysa rumpan av sig under vintern.

067

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

One thought on “Vinterklädsel på Vinterspelen

  1. Reblogga detta på audruna.

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.