HANDCRAFTED HISTORY

Vikingatida kvinnodräkt

Leave a comment

Mitt första seriösa försök till en vikingatida kvinnodräkt, från 25 oktober 2011

höstbudet 2011

De senaste åren har jag haft ett lite större projekt på gång; en vikingatida kvinnodräkt till SCAevent.

Det är fantastiskt skönt att ha ett projekt på gång som verkligen får ta tid och utrymme, utan att behöva bli klart till ett speciellt lajv eller någon redovisning. Jag har kunnat lägga ner mycket tid på research, skissande och funderingar på vad jag vill arbeta med och vad nästa steg ska vara, och när jag hittat fint tyg eller en detalj jag gillar har jag köpt denna till dräkten. För något år sedan tänkte jag att jag säkert skulle bli klar med dräkten en dag, om inte allt för länge, men nu har jag insett att jag förmodligen aldrig kommer känna mig helt klar. Det är alltid något mer jag vill prova, undersöka eller någon detalj jag inte känner mig nöjd med. Jag tar dem allt eftersom jag får tid och inspiration. Mitt hantverkande till mig själv ska vara en avslappnande hobby, inget producerande utifrån behov.

Hur som har jag tänkt att mitt projekt ska få ta lite plats i bloggen, det kommer komma ett inlägg då och då med nya idéer och färdiga alster. Jag ska se om jag inte lyckas skramla fram lite av alla historiska referenser jag använt mig av dessutom.

På bilden kan ni se de yttersta plaggen av dräkten. Sjalen har jag vävt med ullgarn i en vanlig vävstol, gåsögonkypert. Kappan är sydd av ett kypertvävt ulltyg, med inlägg av sjaltyget och ett jättefint broderi som en vän till mig gjort i ullgarn. Sköldehamnshättan är sytt av ulltyg i två lager; övertyg och ett tunnare foder, och broderat med ullgarn med inspiration från keltiska knutmönster och min väns broderi på kappan. Klänningen är min mellanklänning sydd i ulltyg i tuskaft, och brukar oftast bäras med en hängselklänning över, dock fick inte den följa med på detta event.

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.