HANDCRAFTED HISTORY

Kniven

Leave a comment

27 oktober 2011

Jag fick (eller köpte?) en väldigt fin kniv förra året (eller var det året innan?) och eftersom jag förklorat tre knivar redan (stulna eller lånade utan lov) kände jag att den Här kniven, den kommer jag inte tappa bort. Jag ska liksom vakta den som en hök, inte låta folk bygga läger med den, eller låna den eller ja… Ni vet. Första eventet jag hade med kniven på var Försommarfest, och mitt i alla köksbestyr så försvinner skidan till kniven. Hur en skinnskida bara kan försvinna i ett litet värdshus är för mig ett mysterie, speciellt eftersom jag har en god, sista minnesbild av var den fina skidan låg innan den försvann. Jaha, så nu hade jag alltså en kniv, men inget att ha den i. Men! Eftersom jag är en pysslig en gjorde jag som varje bra hantverkare (?) gör när man stöter på problem; jag satte mig ner och surade lite. Sedan gick jag till biblioteket, lånade varenda bok de hade om hur man bygger knivskidor, och sedan löste jag problemet, genom att bygga en helt ny. Biblioteket är lite underskattat, likaså den lilla avdelningen med gamla pedagogiska gör-det-själv böcker från 70 och 80-talet. Trots att jag inte är superskarp på skinn och aldrig arbetat med knivslöjd förut blev jag rätt nöjd över resultatet, det bästa av allt var att man kunde bygga skidan direkt på kniven utan att behöva ha en grund i trä (som jag är ännu sämre på att hantera). Jag sparade också lite bilder från arbetets gång i sann pedagogisk anda…

nr1
Enligt boken skulle man linda in bladet i tejp och sedan hela kniven i plastfolie för att skydda den från fukt, tejpen ökar bladets volym så nog stor plats bildas åt den, då man skapar skidan direkt på kniven.

nr2

Sedan gjorde jag en ungefärlig mall med lite extra utrymme för sömnsmån; att börja med något kändes bättre än att skära i skinnet på en gång.

nr3

Skinnet blöttes sedan och sylades så jag skulle få en jämn mängd hål med bra avstånd hela vägen runt.

nr4

Sedan sydde jag ihop skidan med enkla skomakarstygn; jag gör inte en riktig skomakarsöm utan syr åt ena hållet, sedan åt andra. Fördelen är att det är enklare och sliter mindre på händerna, nackdelen att det kan vara svårt att få jämnt i början.

nr5

Fäster gör man på samma sätt; sy tillbaka några stygn

nr6

När skidan var ihopsydd pressade jag in kniven i den, och sedan formade jag skidan efter knivens form, pressade in kanter och hörn och gjorde en liten avrundning där skaftet övergår i blad. Sedan fick lädret torka lite, varpå jag pressade i ett mönster i den.

På det stora hela gick det ganska enkelt, jag kan absolut rekommendera dig att våga prova; man kan göra enkla skidor eller mycket mer komplicerade. Jag använde veg.garvat skinn, vaxad lintråd och några verktyg; bra är en vass kniv, skärmatta, nålar och syl.Hur som blir man ganska glad när man lyckats göra en produkt man verkligen behöver, men inte trodde man kunde göra lika bra som ”köpes” alternativen. Våga prova!

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.