HANDCRAFTED HISTORY

Pälskantning till ditt medeltida plagg

Leave a comment

This is a post about purchase and care for fur for medieval outfits. It was written some time ago and is therefore in Swedish.

Jag tänkte dela med mig av mina tips kring pälsar- både var du hittar dem och hur du ska hantera dem. Det här inlägget skrevs för länge sedan och är därför på svenska, men jag kom mig aldrig för att publicera det.

Päls?

Om du föredrar att använda fuskpäls, så finns det bra sådana på välsorterade tygaffärer eller på nätet att beställa. Ohlssons tyger har billiga fuskpälsar på metervara, men oftast är de av väldigt enkel kvalité, luddar och ser inte alls ut som naturlig päls. Leta hellre efter fuskpäls till kläder på nätet.

Jag letar ofta på loppisar efter begagnade pälsar som jag monterar isär och skär upp i remsor. Det är mer arbete, men också mer miljövänligt och billigare. Jag köper aldrig farmad päls och jag rekommenderar aldrig det- det finns många djurvänligare alternativ!

Vilka pälsar är medeltida?

Det som verkar vara vanligast i medeltida fynd och på målningar är ekorre, kanin/hare och mårddjur (hermelin, mink, mårdhund mm) men även rovdjur och bäver förekommer. Noppad bäver är en rolig variant där bara den fluffiga underullen sparats och täckhåren avlägsnats. I vikingatida fynd finns också katt, björn, säl mm. På medeltida målningar avbildas päls ofta som små fyrkanter med mörkare hörn i foder, eller fluffiga kanter runt plagg. Titta gärna på den period just du är intresserad av och fundera på vad som är i mode just då!

Det finns inga fynd på fluffiga benvärmare i päls, coola handledsremsor (tänk Conan) fårskinnsfällar som mantlar (Game of Thrones) eller hela djur som hängs upp på ena axeln (också tvserier…) även om det finns målningar på hela djur som accessoarer. Så om du vill satsa på medeltid; tänk kantning eller fodring med pälsbitar, så jämnt, heltäckande, och rakt skuret som du kan få till det.

Hur hittar jag päls?

Loppisar och secondhandaffärer har ofta gamla pälsar till salu för några hundralappar.

Päls och skinnhandlare säljer ofta pälsar, både hela och delar från olika djur. Fråga efter pälsar som inte är farmade, och gärna svensk päls. I Sverige är jakt reglerad av hårda regler och lagar, och du slipper rävpäls med tre tassar (där den sista sitter fast i någon sax…) I Sverige jagas räv och bäver för att hålla nere bestånden, och hare för köttet. Både bäver och hare passar bra till medeltida dräkter, och är betydligt enklare att hitta än ekorre, hermelin och andra medeltida pälsdjur som idag inte jagas för päls.

En ny, fluffig och vacker päls i ett marknadsstånd är mest troligt farmad; fråga och våga välja och välja bort!

Kaninskinn är ofta lätta att få tag på och relativt billiga, men kan komma från tveksamma förhållanden. Det finns däremot flera hobbyuppfödare i Sverige och Norden som håller kaniner hemma för kött och päls, ofta med ekologisk profil och en fin djurhållning. Många har hemsidor med bilder på hur de håller djuren (utomhus på gräs eller i fina inhägnader i flock) och säljer skinnen som ett sätt att få in extrapengar snarare än som sin huvudinkomst.

Fårskinn är fluffiga, fina och relativt billiga och har använts som varma folkdräktsplagg i Sverige. De förekommer i medeltida källor, och verkar tillhöra lägre klasser.

Vilka pälsar ska jag undvika?

Varg är fridlyst och vargpäls får bara säljas med tillstånd som ska följa med pälsen. All annan vargpäls är 1. tjuvjagad eller 2. farmad i små trånga burar.

Andra fridlysta djur i Sverige är lo och björn (läs mer här)

Nya, fina och fluffiga pälsar utan ursprung är ofta farmade. Eller värre, tjuvjagade. En seriös pälshandlare vet var alla pälsar denne köper in kommer ifrån. Läs gärna mer om pälsindustrin här.

Päls från länder som Kina, Indien och andra länder som är kända för dåliga arbetsförhållanden. Om medmänskligheten brister kan du vara säker på att respekten för djuren är värre. Att flå djuren levande, hålla dem i dålig miljö samt använda kemikalier och gifter i garvningen som sedan fäller ut från pälsen under användning är inget som låter jättetrevligt.

Hur hanterar jag pälsen hemma?

Om jag köper en begagnad päls (fårsinn, hel päls eller liknande) så fryser jag alltid in pälsen under några dygn för att bli av med eventuella skadedjur. Sedan vädras pälsen under några dygn.

Slutligen så monterar jag isär den gamla pälskappan, eller skär rent skinnen och gör om dem till remsor (för kantning) eller större stycken (till foder). Använd en brytbladskniv och skär från köttsidan av skinnet genom huden, men undvik att trycka hårt för att inte skära av själva hårstråna. Jag brukar ha en skärbräda under, men sedan lyfta pälsen några millimeter upp när jag börjat skära för att inte råka skära för hårt och ta av alla hårstrån. Det ger en finare och mjukare kant.

Päls luddar och hårar rätt mycket när du arbetar i den, så ha en dammsugare nära till hands, eller håll till utomhus, så slipper du få hår i hela hemmet. Slutligen kan du dammsuga av alla remsor var för sig på päls och köttsida för att få bort damm, lösa hår och fluffa upp pälsen lite.

Päls mår inte bra av att vattentvättas och blir ofta torr och skör, men är den smutsig eller ofräsch så använder jag lite såpa och ljummet vatten som jag sköljer igenom skinnet med. Det här brukar gå rätt bra med begagnade fårfällar. Plantorka fällar och skinn, och vänd på dem så luften kommer åt från bägge sidor. Jag brukar avsluta med att borsta fårfällen med en gles borste för att få ett finare fall på pälslockarna.

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.