HANDCRAFTED HISTORY

Symaskinsskolan del 5 -såhär servar du din maskin hemma

1 Comment

Alla elektroniska prylar behöver tas om hand, och symaskinen är inget undantag. Genom att rengöra och ta hand om maskinen regelbundet själv så förlänger du livstiden på den och minskar behovet av att lämna in den på dyr service. Hur bra som helst!

Här kommer en steg-för-stegbeskrivning med bilder på hur du kan serva din symaskin.

(Jag har en gammal Husqvarna automatic, en riktig klassiker till mekanisk symaskin som jag tar med på mina kurser och workshops där deltagarna behöver en symaskin. Bara mekaniska delar, bara metall, oändlig livstid om du bara sköter den och byter de delar som nöts ut.)

Du behöver:

  • Liten borste
  • Tygbit i skräptyg
  • Symaskinsolja (silikonolja)
  • Dust It, tryckluft på burk eller en dammsugare, tejp och ett sugrör.
  • Om din maskin har en medföljande skruvmejsel- ta fram den också.
  • (Liten sax)

wp_20161103_20_58_55_pro

  1. Dra ur strömkabeln och ta bort trådar och spolkapsel om du har en sån.

wp_20161103_20_59_12_pro

2. Börja med grovrengöring genom att borsta bort synligt damm och smuts vid undertrådsspolens hållare, vid matartänderna och överallt där du kommer åt. Du törs sticka in borsten lite försiktigt i maskinen.

wp_20161103_21_01_00_pro

3. När du inte får bort mer damm och smuts med borsten så tar du din tryckluft (jag älskar min! Får man säga det om en flaska tryckluft?) och blåser försiktigt in i maskinen, vid matartänder, vid undertrådsspolen och där du kommer åt. Försök att rikta flaskans munstycke åt olika håll, så du inte bara blåser in dammråttorna längre in i maskinen.Känner du dig osäker på om du verkligen kan blåsa ut smutsen så den inte bara kommer längre in? Då kan du istället sätta igång dammsugaren och tejpa fast ett sugrör på röret så det sluter tätt. En symaskinsdammsugare!

Om du behöver kan du skruva bort stygnplåten (metallplattan vid matartänderna) för att komma åt där. Det är en rätt enkel åtgärd på många maskiner. På en del maskiner är det också lätt att skruva bort stycket som undertrådshållaren sitter i för att komma åt där, men på en del maskiner kan det här bli ett mindre lyckat projekt. Jag tänkte inte tipsa om det…

wp_20161103_21_07_13_pro

4. Min maskin går enkelt att öppna baktill, där kommer jag åt största delen av mekaniken, i princip allt är av metall. Jag rengör som ovan.

wp_20161103_21_09_41_pro

5. Även den främre huven går att öppna. På maskiner med plastkåpa sitter oftast den här fast med en skruv eller två, men skruvmejseln som följde med din symaskin borde gå att använda här. Den här törs du öppna på de allra flesta enkla hushållsmaskiner, så skruva upp och rengör!

wp_20161103_21_03_30_pro

6. Hur länge sedan var det du bytte nål? Jag försöker byta mellan varje större projekt såsom en klänning med foder, ett par tunikor eller en bunt mössor. En vass nål är viktig för att sömmen ska bli bra, och en nål som böjt sig eller dragits sned kan nöta sönder din maskin. Så byt nål ofta!

wp_20161103_21_01_45_pro

7. När maskinen är rengjord är det dags att smörja, Använd bara en olja gjord för symaskiner. Jag har tappat bort min pipett- en tunn nål som leder oljan så jag kommer åt överallt, men det går bra med en vanlig flaska. Smörj sparsamt- symaskinen vill inte ha oljemassage. Jag smörjer matartänder, och alla metalldelar som rör sig mot annan metall. Genom att vrida matarhjulet framåt så kan jag se hur de olika delarna i maskinen rör sig mot varandra, och då är det lätt att se om något hugger lite, gnisslar eller behöver hjälp. Droppa någon droppe olja, vrid något varv och bedöm om det behövs mer.

När du är klar så kan du skruva/sätta ihop maskinen igen, vrida på matarhjulet och kontrollera så allt går smidigt.

wp_20161103_21_02_45_pro

8. Överflödig olja kan ge fläckar på fina klädprojekt. Kör maskinen på en bit skräptyg när du smort den så försvinner överskottsoljan.

wp_20161103_21_13_46_pro

9. För extra shiny-effekt kan du torka av maskinen med en fuktad trasa. Bra jobbat! Nu har du gett maskinen en hemmaservice!

Obs!

  • Dra alltid ur strömmen innan du servar maskinen
  • Dammsug eller rengör inte maskinen hårdhänt, du kan stöta till viktiga delar.
  • Skruva inte isär saker du inte vet vad de är, eller hur hårt de ska sitta. Risken finns att det blir ett besök hos symaskinsreparatören då…
  • Att serva din maskin hemma ersätter inte helt symaskinservice hos en utbildad reparatör eller behovet av att byta reservdelar. Men det förlänger symaskinens livstid och är ett bra komplement till att lämna in den på service.
  • Så hur ofta bör du lämna in maskinen? Fackmän säger varje år eller oftare om du syr mycket, men vill du spara på pengarna och servar den hemma regelbundet så tycker jag att du kan köra på tills den börjar låta, krångla eller gnisslar och går lite trögt. En ny och dyr maskin tjänar du däremot på att serva regelbundet- varje år.

Tyvärr är det med symaskiner som med bilar- ju nyare och mer automatiserad du har, desto mindre service kan du göra själv utan specialverktyg och utbildning. En automatiserad maskin med självträdning, automatisk trådspänning och liknande bör du vara mycket mer försiktig med vid service, läs maskinens instruktionsbok noga och fundera lite innan du skruvar isär något.

 

Lycka till!

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

One thought on “Symaskinsskolan del 5 -såhär servar du din maskin hemma

  1. Tack så mycket, suveränt!

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.