HANDCRAFTED HISTORY

Renovera ett gammalt syskrin

Leave a comment

Det här gamla skrinet hittade jag på en loppis för många många år sedan och köpte hem för någon tia. Det har alltid varit lite sprucket och nött, och fast jag har annan förvaring såsom påsar och svepaskar som är mer historiska kan jag liksom inte sluta använda mitt fina skrin. Efter många år i tjänst har det dock börjat se ännu mer nött ut.

Gångjärnen var skeva, fodret trasigt och träet torrt.

WP_20160217_13_20_49_Pro

Så jag hällde ur alla saker och satte igång att renovera det…

WP_20160217_13_21_03_Pro

Ovanpå tygfodret satt det fast limmade smala träribbor. Jag tog lös dem och sandpapprade dem släta + tog bort limrester. Två stycken var spruckna så de slängde jag.

WP_20160217_13_20_59_Pro

Gångjärnen rätade till sig med några försiktiga slag med en mejsel för att få ner dem i ursprungsläget igen.

Det syns tydligt hur blekt fodret blivit när jag vänder på tyget…

WP_20160217_13_21_09_Pro

Bort med ribbor och foder, torka ur skrinet och putsa bort limrester. Jag passade också på att olja in hela skrinet med lite vanlig vegetabilisk olja, det fick stå och suga in ett tag och sedan torkade jag bort överflödet.

WP_20160217_18_31_58_Pro

Sedan klippte jag till nytt fodertyg, grönt tuskaftsvävt ylle, och limmade fast det i botten och i locket med vanligt kontaktlim. När jag ändå var igång funderade jag kring att jag ju faktiskt gillar att sätta fast nålar i locket, så jag gjorde två remsor och sydda fast en tygbit (hjärtat) för att enkelt kunna sätta fast knappnålar i locket.

Sedan limmade jag fast ribborna igen som stöd för tyget och för att dölja kanterna.

WP_20160217_18_36_54_Pro

I med alla saker igen, sortera lite fint och skrinet är uppsnofsat och redo för flera års hantverkande igen! Lättsamt och roligt pyssel =)

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.