HANDCRAFTED HISTORY

När sommaren är långt borta

Leave a comment

I januari när snöskottning och eldning i huset är huvudsysslor känns medeltidssommaren ofta långt borta. Men det är ju nu det finns massor av tid för att gå igenom garderoben och planera upp nya projekt inför säsongen!

Under vintern är det bra att vädra alla kläder och städa ur förvaringsutrymmen för att undvika oönskade hyresgäster. Speciellt medeltidskläderna mår bra av vädring, de används inte lika ofta, och ylleplaggen tvättas bara när det verkligen behövs.

Jag väntar på en kall dag med minusgrader och snö, och sedan hänger jag ut alla plagg, gärna under något dygn om jag har tid. Luftfuktigheten på vintern är lägre än på sommaren, och det är fukten i luften som transporterar bort smuts från ylleplaggen och gör dem fräschare, enkelt förklarat. Men kylan kan istället ta död på lite kryp, och genom att skaka ur plaggen några varv och vända på dem så blir de avdammade och eventuella kryp kan ramla ned på snön och syns tydligt.

Jag brukar föra anteckningar över hur jag tycker att dräkterna fungerar på event, och skissar ofta på nya idéer när jag får inspiration från andra eller från någon spännande bok.

WP_20160112_13_07_36_Pro

(Långt ifrån alla idéer blir till plagg, men här är första skisserna av halloweendräkten.)

Ett bra sätt att få koll på sina medeltidskläder är att sortera upp dem i högar efter årtal, användningsområden eller säsong, och sedan fundera på om något behöver kompletteras. Behövs det fler underkläder till årets medeltidsvecka eller kanske vinterplagg till vikingadräkten? Jag skriver upp alla idéer jag kommer på; och sen vet jag vad jag behöver till sommaren!

När man har en färdig plan känns det ju också enklare att starta med ett projekt…

Själv syr jag på några klänningar som ska bli klara till sommarens medeltidsäventyr, lagar strumpor och ska ta tag i den nya gollaren som jag håller på med när inspirationen faller på.

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.