HANDCRAFTED HISTORY

Inför Medeltidsveckan 2015

Leave a comment

Nu börjar sommarsäsongen dra igång på allvar känns det som, och jag arbetar med att förbereda kurser och workshops till olika event. En av de absoluta favoriterna är Kapitelhusgården i Visby, där jag i år kommer hålla workshops inom medeltida sömnad, brickbandsvävning och toilletillverkning.

IMG_1361

I år blir det också en fortsättningskurs på den sistnämnda, då jag märke att deltagarna förra året ville ha mer men det inte fanns tid! Kanske var det tur att kurserna inte var längre än en förmiddag, för efter 3 svettiga timmar med massor av ny kunskap och sedan inprovning på sig själv och andra var de flesta redo för några liter vätskeersättning och en stunds vila.

Så nu blir det en workshop där man lär sig grunderna för toilletillverkning och kommer hem med en egen, personligt inpassad toille och kunskaper om hur man gör fler, samt en påbyggnad som kallas Del 2. Där tillverkar vi toilleärmar och går igenom fler grunder i hur man mäter, ritar och anpassar mönster till sig själv, och hur man sedan ska tänka när man syr, lägger ut mönster på tyg mm. Jag tror att de två kurserna kommer vara ett bra komplement till varandra och förhoppningsvis ge ännu mer massa i kunskapsbanken när man sedan ska sy kläder till sig själv (och andra!)

002

Bland annat tänkte jag gå igenom hur man gör för att rita ut ett eget mönster till särkar och skjortor efter sina mått.

Grundkursen i medeltida sömnad är en sån där bred bra-att-ha workshop som är fullproppad med tips, trix och kunskaper för att kunna sy för hand i medeltida material. Förra året hade jag både internationella har-aldrig-sytt-förut-nybörjare och medeltidsentusiaster som ville få mer tekniker och kunskaper i sin verktygslåda. Till kursen tog jag med allt man kan behöva, och varje deltagare fick dessutom med sig mönster, nål, tråd, vax och tyg för att kunna fortsätta arbeta efter kursens slut. I fjol blev det mycket hättor och väskor, men i år blir det någon ny produkt som kan fungera till de flesta medeltida dräkter och som innebär att man hinner prova på många olika tekniker. Jag gillar själv kurser där man får med sig något användbart hem, så någon produkt kommer tillverkas! Det här är också kursen dit man kan ta med egna påbörjade projekt om man vill ha tips och råd kring material, sömnad och problemlösning.

IMG_2163

Att lära sig medan man gör är det bästa!

Brickbandsvävningsworkshopen blev en riktig succé förra året, med både nybörjare, de som provat förut, och någon som ville vässa sina kunskaper. Eftersom jag är slöjdpedagog i grunden ville jag att mina deltagare verkligen skulle få möjligheten att förstå hur tekniken fungerade, och sedan kunna fortsätta på egen hand hemma. Förutom en teknisk genomgång och arbete med material fick deltagarna rita egna mönster, vilket ledde till att de kunde förstå hur mönstertekniken fungerade. På slutet satt vi ute i solen på Kapitelhusgården och vävde, och de flesta hann också prova på hur man byter mönster och förflyttar brickor för att åstadkomma effekter. I år blir upplägget liknande men förhoppningsvis med ännu bättre lokal där vi verkligen kan sprida ut oss och arbeta.

Om du vill anmäla dig till mina kurser så håll utkik på Kapitelhusgårdens webshop, där du kan förboka din plats på kurserna innan Visby. I fjol tog platserna slut väldigt fort, och reservlistan var lång redan innan veckan började så det är bra att vara ute i god tid!

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.