HANDCRAFTED HISTORY

Tofsväskor och andra påsar

Leave a comment

K och R var på besök innan jul och vi passade på att hantverka och ha lite väsk-workshop. Resultatet blev en hel hög med påbörjade små väskor och påsar, samt några nya experiment. Allt går ju både bättre och snabbare när man har vänner att hantverka med! (Förutom den där huvudbonaden som kom till efter en flaska vin, men vi tar huvudbonader som tema en annan gång…)

IMG_1481

Att samla några vänner och allt det där tygspillet som man samlar på sig är ett roligt att sätt att både göra något nytt och ha trevligt tillsammans. Ta med garnstumpar och smånystan också, och ni kommer ha en hel hög med tyger och garner att välja av när ni vill göra tofsväskor.

Jag gjorde klart min gröna lilla väska häromdagen, i tunt mönstervävt ylle och sidenfoder. Garnet är ett yllegarn som användes till tofsar och band. Jag flätade band för att dra ihop påsen och en snodd till kantförstärkning och upphängning. Snodden tvinnades och syddes sedan fast med likadant yllegarn i själva påsen. Roligt alternativ till kantvävning men jag har inte hittat någon historisk referens på just den här tekniken på tofsväskor. Liknande garnsnoddar har dock använts för att förstärka kanter eller fällas in med sömmar för att skydda kanterna från att repas.

IMG_1690 IMG_1695

Nya väskan. Måste provas på nästa event!

 

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.