HANDCRAFTED HISTORY

Fodral till vikingatida bling

2 Comments

För något år sedan sydde jag ett fodral för att kunna ta med allt mitt vikingabling på event, utan att riskera att det blev repat eller stött i packningen. Det var inget genomtänkt projekt utan jag grävde upp några överblivna spillbitar, sydde ihop dem för hand och gjorde sedan några fack till mina spännbucklor. Det är inte förrän flera år senare som jag faktiskt uppskattar fodralet till fullo, den har fått åka med på alla event där jag varit viking sedan den tillverkades, och har fyllt sin funktion mycket väl. Dessutom går det bra att både transportera blinget i fodralet, och sedan förvara allt där hela eventet, och eftersom jag inte är speciellt förtjust i packning känns det dubbelt bra. När jag är hemma får smyckena ligga kvar i fodralet i en kista, redo att tas med. Nu börjar jag dock inse att det är dags för att sy ett nytt fodral, då det här inte längre räcker till för allt fint bling jag äger. Speciellt inte sedan jag råkade skaffa mig ett till par spännbucklor…

002

För dig som vill sy ett eget fodral är det bara att lista ut vilka smycken du vill ta med på event, och hur du ska konstruera fodralet så att de inte ligger och nöter mot varandra i bilen (hästvagnen?) Sy fack till olika smycken, spännen kan gärna sättas fast på en bit tyg och sedan få ett lager tyg över sig. Jag viker helt enkelt ihop mitt fodral på mitten, och stänger det med en glaspärla som knapp. Snörena kan jag sedan knyta runt fodralet för extra stabilitet. Vill man ha extra stabilitet/skydd för sitt bling kan man använda dubbla lager tyg.

004

Hur medeltida det är? Lika medeltida som att transportera alla sina prylar i en bil… Men den ser trevlig ut, kan ligga framme i ditt medeltida/vikingatida tältläger och är ett litet roligt projekt för att använda upp spillbitarna.

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

2 thoughts on “Fodral till vikingatida bling

  1. Smart! Kommer försöka göra ett sånt till sommaren 🙂

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.