HANDCRAFTED HISTORY

Förkyld men med nya idéer

Leave a comment

En lurig förkylning smög sig på och såg till att jag var tvungen att stanna hemma från jobbet i några dagar. Jag gillar verkligen inte att sitta sysslolös, jag blir uttråkad och otålig. I brist på ork att ta tag i något riktigt projekt har jag istället suttit och funderat lite på min kommande Trossfrau/kampfraudräkt.

Internet är fullt av olika snygga tolkningar och versioner av andra som gjort trossfraudräkter, och när jag skulle hitta bildinspiration kunde jag snabbt samla på mig en hel hög med bilder, länkar, bloggar… Men ju mer jag läste på desto mer insåg jag att det här med trossfraus inte var så enkelt som jag först hade tänkt. Dels fanns det olika slags kvinnor inom armen (fraus, dirnes, mayfraus…) som hade olika positioner, och om man får tro de träsnitt/teckningar som nämner kvinnan, även olika slags dräkter. Den samtida historien är full med bilder, men långtifrån allt som jag från början samlat på mig som trossfrauinspiration visade sig med säkerhet kunna vara det. Tittar man sedan på det moderna återskapandet så är det många som valt att göra inspirerade dräkter snarare än utgå från de historiska bilder som finns, vilket skapar en egen, modern bild av hur trossfraun såg ut och vad hon hade på sig. Puh!

Till det här projektet hade jag bestämt mig för att först ta reda på hur de historiska detaljerna såg ut, för att sedan göra mina val, vilket ledde till att jag har ägnat mycket tid åt efterforskningar. Lite tvärtemot många tolkningar jag sett av trossfraudräkter har jag kommit fram till några aha-upplevelser:

  • kvinnans dräkt är oftast mindre dekorerad och flådig än mannens
  • kvinnans dräkt har oftast lugnare och mer dämpade färger
  • ärmar verkar vara ett måste
  • de enda kvinnor som visar sitt hår utsläppt verkar vara jungfrur (ah, den ouppnåeliga jungfrun-bilden) och dirnes (prostituerade)

Jag hade verkligen sett fram emot en galet färgglad påfågeldräkt, helst med ärmarna kvar hemma under varma dagar, men inser nu att jag måste tänka över hur jag vill göra dräkten, och vilka val jag vill grunda på historik, praktik och estetik.

fb46d8f2ab79e8c5a9e7d04d565a3555

Helt färglösa var ju dräkterna verkligen inte, men kvinnor verkar oftast bli avbildade med rosa, lila eller blå klänningar. Svårt att veta om det var den ursprungliga färgen på målningen dock, eller om ens klänningarna var i de färgerna? Kanske var det en symbolisk färgåtergivning för att visa kvinnornas olika status? Eller var det bara snygga färger enligt konstnären?

20131024-103402

Kvinnan längst fram i bilden verkar ha koll på saker och ting, hon står vid en gryta och delar ut mat iklädd en grön klänning med bruna detaljer. Eller lila möjligtvis? Den medeltida färgindelningen gjordes inte på samma sätt som vi kategoriserar färger idag, utan färger som kom från samma ursprungsfärg benämndes olika beroende på vilket färgbad de varit i (första, andra…), medan lila, brunlila och bruna toner kunde ha samma uttryck. Mycket spännande och extremt förvirrande!

90e85362eda26ef7e9046138c9bbbabf

Den här bilden gillar jag väldigt mycket! Den ser väldigt period ut så jag hoppas att ingen varit “snäll” och målat den i färg som en efterkonstruktion (sådana bilder finns det gott om på internet). Det roligaste av allt är alla “spermier” som flyger runt på himlen… I alla fall, hon har alltså på sig en rosa/lila klänning med blå detaljer, grönt/svart över bysten, en krappröd hatt samt en krappröd underkjol med beige kant. Så härligt färgglatt och omatchande! Mitt estetiska sinne blir helt övermannat och tycker ömsom att det är supercoolt, ömsom att det är snorfult. Något sådant är jag helt klart ute efter; färgglatt och rätt osmakligt!

Som första steg har jag samlat ihop historiska bilder som utgångspunkt för dräkten, samt en bunt med riktigt fina återskapningar och tutorials som hjälp och inspiration till alla val jag måste göra. Här har ni länken till min pinterestkategori om ni också letar efter inspiration och historiska bilder:

 

De flesta av källorna (historiska) har jag valt för att de känns som “säkra” trossfraus, medan några bilder är där för att visa på skillnaden på trossfraus/kampfraus och andra kvinnor från samma period. Mitt säkraste “knep” för att inspireras av rätt bilder har helt enkelt varit att samla på mig så mycket som möjligt att de bilder där kvinnor syns i sällskap med arméer. Har du fler bra bilder, länkar och framförallt lästips om trossfraun? Dela gärna med dig!

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.