HANDCRAFTED HISTORY

Höstens glädjekällor

Leave a comment

En av de saker jag gillar mest med hösten är dimman, de råfuktiga mornarna och kvällarna, och den friska härliga höstluften. Det blir liksom ett annat slags väder att avnjuta. Allt är inte underbart förstås; kylan får fingerlederna att värka lite och jag drar mig för att hantverka.

Det här låter kanske lite nördigt, men kylan kan istället användas för andra saker; att vädra kläder! Fuktiga, dimmiga dagar är perfekta för att hänga ut yllekläderna för vädring, och om det blåser lite lätt blir vädringen ännu bättre. I brist på friska vindar skakar jag istället plaggen med jämna mellanrum, och passar på att titta efter skador, hål och smuts. Eftersom jag gillar lappar skriver jag sedan ner sådana där småfix som jag sedan betar av under vintern (eller två veckor innan första eventet lite beroende på…)

En annan sak som är perfekt att påbörja under hösten är en ny dräkt! Du har oftast god tid på dig innan nästa sommars äventyr, det finns mycket tyger att välja på, och det finns goda anledningar till att samla alla kompisar på pysselträffar hela vintern. Jag och sambon har samlat ihop material till varsin ny dräkt som ska hantverkas under året; han vill ha en landsknechtdräkt och jag ska sy en purjo (periodical/baserad på historiska källor) trossfraudräkt. En rolig detalj är att vi köpt samma tyger så vi kommer matcha när vi är klara, lite som likadana mjukisdressar på gamla par… Nu när jag tänker på saken får vi nog göra olika hattar…

 

20131024-103402

En av de bilder som finns i färg på landsknechtar och trossfraus, till min stora besvikelse har jag insett att det är männen som är mest påfågel, kvinnorna är rätt modest i jämförelse.

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.