HANDCRAFTED HISTORY

Såhär gör du en snygg kil

Leave a comment

Det här inlägget hade jag helt glömt bort, men hittade det när jag bläddrade bakom kulisserna till bloggen. Så nu kommer några bra sömnadstips…

När jag ska visa saker så gillar jag att rita och förklara, här har jag ritat lite bilder med beskrivande text för att förklara för en vän hur man gör fina kilar i särkar, klänningar, kjortlar och liknande medeltida plagg.

WP_20160212_13_14_06_Pro

Rundningen nertill är viktig och gör stor skillnad för plaggets slutgiltiga form och utseende. Den här principen kan du använda för alla slags plagg som har kilar, oavsett hur små eller stora de är. På den nedre bilden så har jag försökt visa skillnaden på det färdiga plagget om du har en rundad (vänster) eller rak kil (höger).

WP_20160212_13_14_21_Pro

När du syr i kilen finns det lite olika sätt att gå tillväga på. Enklast tycker jag är att sy i mindre kilar för hand från rätsidan, då viker du tyget över kilen och kastar fast den såsom det här fina inlägget från Som när det begav sig-bloggen beskriver. Om du syr på maskin så är det spetsen på kilen som brukar vara klurigast att få till, så nåla noggrant, ha en liten sömsmån längst upp vid kilen och var inte rädd för att fästa och prova från ett annat håll om det känns bättre. Tricket är helt enkelt att sömmen inte ska brytas eller ha ett hål längst upp, utan gå ihop helt i spetsen. Ungefär såhär;

WP_20160209_13_15_07_Pro

Hoppas du också fick hjälp av det här inlägget!

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.