HANDCRAFTED HISTORY

5 saker som jag säger till mina slöjdelever…

Leave a comment

…och som jag säger till dig också om du ber mig om tips på hur du ska bli en bättre tyghantverkare.

  1. Ha inte (knapp)nålarna i munnen! Jaja, du vet, bla bla men du är vuxen och kommer inte svälja dem. Bra det (även om det hänt) men tänk på att nålarna du har i munnen förmodligen även varit på golvet, mattan, i soffan, i otaliga mängder plagg, och om du delar med andra så förmodligen i någon annans mun och i någon annans finger. Någon som stuckit sig i fingret så de börjat blöda. Och som alla vet; slicka inte på andras blod. Så inga nålar i munnen, ok?
  2. Lek inte med tygsaxen! Ok, nu är kanske inte risken så stor att du kommer kasta sax eller karva i bordskanten. Men låt tygsaxen vara just tygsax och klipp inget annat med den, någonsin. Var rädd om den (märk den med ett tygband så de andra i hemmet har en chans att se skillnad) och vässa den ofta så är det mycket roligare att klippa tyg. En bra tygsax ska vara så vass att du knappt märker när du klipper genom tyget. Eller fingret.
  3. Bli vän med symaskinen! Tillhör du dem som tänker att handsömnad kanske ändå är din grejj, fast tidsbrist råder och tre dräkter ska vara klara tills imorgon? Att använda symaskinen handlar mycket om att känna till lite grundläggande saker, och sedan orka tänka efter. Trasslar och jäklas maskinen jämt? Leta upp instruktionsmanualen och kontrollera att du verkligen trär den rätt. Låter den illa? Se till att smörja den/få den servad. Och kom ihåg att en hobbymaskiin är just för hobbysömnad. Den kanske inte klarar av de tjockaste lagren med ylletyg eller ett tält, så låt den slippa så slipper du framtida problem och dyra reparationer.
  4. Tänk efter före! Det är lätt att ryckas med i något slags kreativt produktionsflow och göra plaggen efter hur roliga de är att göra, och inte efter vad du behöver mest eller var det är enklast att börja. I allmänhet är det klokt att börja med dräkter inifrån och ut, eftersom du vill ha de undre lagren på dig när du provar in de övre plaggen. Att börja sy på en särk gör också att du hinner träna lite på ett oftast billigare tyg, och om inte det plagget blir perfekt så syns det ändå nästan aldrig.
  5. Gör det enkelt för dig! När jag säger att du ska klippa noga, nåla och pressa så gör inte jag det för att vara pedant, utan för att bra förarbete underlättar svårare arbetsmoment och gör slutresultatet mycket snyggare. Ja, jag vet att det är tråkigt att nåla eller tråckla och att det går jättefort att bara sy, men det gör att du måste passa in bitarna och jämföra dem mot varandra medan du syr istället för innan. Större chans att något blir fult, och mycket svårare. Dessutom är det jättetråkigt att sprätta.

IMG_2274

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.