HANDCRAFTED HISTORY

Vikingatida smycken och nya idéer

5 Comments

Nu har mina fina pärlspridare och mittenstycket i brons flyttat vidare till en kompis, och jag har införskaffat ett par nya bucklor. Lite större, lite galnare och lite mer shiny, från Historiska fynd.

IMG_1444

Pärlraderna klipptes av och delades upp i högar, no more pärlor som inte är handgjorda. Även halsbandet med de gröna handpärlorna fick återgå till pärlskrinet och bidra till nya raderna. Ett mycket litet steg närmare historien…

IMG_1448

IMG_1447

Sedan trädde jag om mina pärlor till två rader med endast handgjorda pärlor, de flesta gjorda av mig men några favoriter fick bli kvar från andra hantverkare. Det är något meditativt och rogivande med att trä pärlor på tråd i mönster, jag förstår varför människor gjort det i alla tider. När jag tänker på saken har jag nog trätt om mina rader varje vinter sedan jag började med vikingatid, både för att det är roligt men också för att använda nytillskott.

Nu har jag en massa pärlor över, så de ska väl också få hitta nya ägare så småningom. Någon som behöver en massa vikingapärlor till ett förnuftigt pris?

Nu är planen att träna på att göra lite större pärlor med fina ränder och prickar på som kan läggas in i raderna, och kanske ha två olika uppsättningar. En för fest och en för vardagsanvändning, till exempel. Mitt gamla bling med fem rader var roligt att ha på sig, men samtidigt tungt och lite otympligt, så en lättare variant kan nog kännas skönt.

IMG_1446

Kanske försöka hitta fynd och återskapa pärlor som ligger nära i tid och område med spännbucklorna? Burr på Historiska fynd skickade mig ett rätt galet alternativ där bucklorna visas med en massa pärlor av slipade halvädelstenar. Så nu måste jag antingen leta vidare efter glaspärlor i olika databaser, eller lära mig slipa sten… Undrar vilket som skulle ta längst tid?

 

IMG_1477

De två nya raderna tillsammans med varma vinterkläder.

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

5 thoughts on “Vikingatida smycken och nya idéer

 1. Hej, vilken fantastisk blogg du har!!! ♡
  Jag vet att det är längesedan som du skrev detta, men har du fortfarande pärlorna kvar? Vad vill du i så fall sälja dem för?
  Mvh Lina

  • Hej!

   Tyvärr gav jag bort dem till en vän, men håll utkik om du ska på någon medeltida marknad i sommar, där brukar det finnas mycket roligt att välja bland. Pärlbutiker och Panduro kan ibland också ha något fint hemma.

 2. Hej var hittade du dina pärlspridare? De skulle se fina ut med mina birkahästar.
  Mvh helena

 3. Linda, is it possible to get a translation of this post, and your other posts that are not in English? Thanks in advance, however you might answer. And I love the beads and turtle brooches you used here!

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.