HANDCRAFTED HISTORY

Book me!

If you want to book me for lectures, workshops, market fairs or something similar outside Sweden, please send me an email and we’ll discuss the possibilities! I love to travel, and have both workshop material and lectures in English.

Några utställningar och samarbeten:dräkter23

Järnåldersdräkter på Västerbottens museum till deras fina utställning Sten, brons & järn som jag också föreläste på under invigningen.

utställ21

Utställning hos SV-ART, om historiskt dräktskapande och textila hantverkstekniker.

stolav

St Olav/Olof på Selångers pilgrimscenter en del av utställningen Vandring i Vikingatid.

Murbergetutst

Dräktvisning, samtal och workshop på Västernorrlands läns museum i samband med invigningen till deras utställning Stora Makter

För dig som vill veta mer om historisk dräkt håller jag kurser och föreläsningar:

Jag håller kurser, föreläsningar och workshops; både för föreningar, sällskap, museum, privata bokningar och skolor. Jag handleder i dräktskapande, föreläser om dräkthistoria och håller kurser i både sömnad, mönsterkonstruktion och olika hantverkstekniker. Ni önskar innehåll och kunskapsområden efter egna ambitioner och idéer, och jag tar med kunskap, tips och massor av inspiration! Intresserad?

Vill du veta vad andra som gått kurs tyckte? För betyg och omdömen; se min facebooksida

Skicka ett mail till linda.handcraftedhistory@gmail.com så diskuterar vi fram ett upplägg som passar er!

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_3473-960x1024.jpg

Färdiga föreläsningar att boka:

Föreläsningarna tar 40-60 minuter, efteråt finns möjlighet till frågestund, att titta på dräkter och prata hantverk

  • Medeltidens dräkt tidig medeltid/1300/1400/1500tal efter önskemål; mans och kvinnodräktens olika plagg, hur en dräkt ser ut och vilka plagg som ingår. Bilder, källor samt uppsydda plagg.
  • Vikingtida dräkt; mans och kvinnodräktens olika plagg, vad vi vet utifrån fynd och efterforskningar och hur du kan sy egna dräkter.
  • Dräktskapande till roller; för lajv, teater, scenskapande och återskapande. Dräktens kommunikativa roll, estetik och symbolism. En praktisk och rolig föreläsning med workshopavslut.
  • Håll dig varm- om medeltidens vinterdräkter och värmeplagg; en temaföreläsning där medeltida bilder, källor och uppsydda plagg blandas med praktiska tips och roliga anekdoter om hur man håller sig varm med medeltida plagg (och vad man inte ska göra).
  • Landsknektar och trossfraus; om det tidiga 1500talets legoknektar och de kvinnor som följde med härarna. En kort historisk återblick blandat med samhälle, politik och den vanliga människan med fokus på dräkten, dess olika lager och varför det var så populärt med slitsar på allt.

This image has an empty alt attribute; its file name is workshops-collage-1024x1024.jpg

Färdiga workshops:
Lär dig hantverkstekniker från grunden! En workshop är ungefär 3 timmar och börjar med en kort teoretisk grund/lite historia innan vi satsar fullt ut på att jobba tillsammans. Jag kan tillhandahålla allt material, redskap mm som behövs och du får med dig ett häfte med tips, läsning och ditt hantverk när vi slutar. Det går också bra att ta med eget material.

Brickbandsvävning (vikingatid) Grundkurs i brickbandsvävning där vi går igenom alla steg, ritar och läser mönster, provar att väva ett eget band och går igenom vanliga problem som kan dyka upp. Vi går också igenom hur mönstervävning fungerar och hur du gör egna variationer. Material, verktyg och häfte kan ingå.

Brickbandsvävning (snabbvarpning) Som ovan, men istället för att rita och läsa egna mönster så tar vi inspiration från medeltida fynd och väver enkla bruksband. Problemlösning, mönstervariationer, och ett band att ta med hem inklusive redskap och häfte.

Kantvävning med brickbandsbrickor och vävsilke eller ullgarn. Du får lära dig att beräkna, sätta upp och påbörja en kantväv. Kan kombineras med ovan kurser.

Nålbindning Grundkurs i nålbindning med några olika stygn, samt hur du skarvar garn, löser problem och gör enkla plagg såsom vantar, mössor och strumpor med ökning, minskning, fästning. Både höger och vänsterhänt. Material och nålar kan ingå.

Hosor till kvinnor och män Vi gör toiler/mönster till hosor och strumpor för män och kvinnor. Personlig inpassning, mönsterritning, problemlösning och sömnadstips. Med dig hem får du ett färdigt mönster och ett häfte med historiska modeller och tips. Material och redskap kan ingå.

Toilekurs överkropp Ett personligt mönster för överkroppen; du får både lära dig hur man provar in toiler och tar med dig en egen toile hem. Tydlig genomgång i steg medan vi arbetar, bra tips och ett kom-ihåg häfte för senare arbete hemma. Tips på hur du använder din färdiga toile. Material och redskap kan ingå.

Toilekurs ärmar En påbyggnad till toilekursen där vi även gör toiler/mönster till ärmar samt går igenom konstruktion och olika ärmfynd från medeltiden. Material och redskap kan ingå.

Måttagning och mönsterritning av medeltida plagg För dig som vill sy din egen dräkt men är osäker på var du ska börja, och hur du gör plagg i rätt storlek. Vi utgår från den egna kroppen, tar mått och omvandlar dem till färdiga mönsterdelar på papper. Tips och tricks för mönsterritning av olika plagg, hopsömnad och inpassning. Du går härifrån med uppritade mönster som passar dig och en massa ny kunskap. Det går också bra att ta med sig påbörjade projekt för att få hjälp med passform.

Grundkurs medeltida sömnadstekniker För dig som vill ha praktiska tips och massor av knep för att sy för hand. Vi går igenom en mängd olika sömmar för hand och vilken som är bra till vad. Hela sömnadsprocessen från mönster, urklipp, nålning, hopsömnad, fällning av sömsmån, efterarbete och skötsel av material. Eftersom det är roligt att göra saker så syr vi en väska, hätta eller något annat mindre projekt under tiden (mönster ingår). Material och redskap ingår- du tar med dig en massa ny kunskap och ett nytt handsytt plagg hem.

Avancerade medeltida sömnadstekniker Du har provat att sy för hand men vill lära dig mer. Smockning, isömnad av kilar, snörhål, knappar och knapphål, olika sorters kantningar, fyllnadstrådar, dekorativa sömmar och massor av roligt material att prova på.

This image has an empty alt attribute; its file name is medeltida-drakt-1024x1024.jpg

Kurser
Behöver du en hel dräkt eller vill du få djupare insikter i hur man tänker när man syr egna kläder? Jag erbjuder kurser med varierande innehåll efter era önskemål, exempelvis mönsterkonstruktion för olika typer av plagg, 1500-talets knekt och trossfraudräkter eller vikingatida dräkter. Historiska källor och fynd blandas med dina idéer på egna plagg, och jag visar praktiskt hur man går tillväga när man ritar, klipper och syr plagg på flera olika sätt. Som utbildad slöjdlärare ger jag gärna tips på hur symaskinen gör att sömnaden går fortare, likaväl som jag går igenom olika handsömnadstekniker.

Mina mest populära kurser är just helgkurserna när vi träffas och diskuterar dräkt, dricker kaffe till miniföreläsningar och hantverkar med egna projekt. Vanligtvis är det 8-15 deltagare som har en helg full med kunskap, sömnad och roligt umgänge att se fram emot. Jag tar med ett urval från butiken att shoppa loss i, material att prova gratis och massvis med inspiration. Ibland kombinerar vi också med kvällsumgänge i form av middag och vin- helt ovetenskapligt, och mycket roligt!

Jag åker också runt på marknader för försäljning av hantverksmaterial och visning av historisk dräkt från perioderna mellan 700-1780 (vikingatid, medeltid, mitten på 1700talet)

Exempel på tidigare samarbeten:

Föreläsningar på Gunnes Gård 2017 och framåt

Kurser på Kapitelhusgården under Medeltidsveckan 2014 och framåt

Kurser, föreläsningar, event inom SCAföreningar 2014 och framåt

Lajvarrangerande, kurser i lajvdräkt mm 2003 och framåt

Deltagande med dräktvisning, hantverksvisningar och samtal samt marknadsförsäljning sedan 2014 (eller var det tidigare?)

Spara

Spara

Spara

2 thoughts on “Book me!

  1. Pingback: Hantverksträffar och kurser | Hantverkat (av Mehloic)

  2. Jättetack för en fantastisk kurs i vikingatida kläder för oss Frostheimare i Luleå. Det var en perfekt kombination av vilka fynd som finns och praktisk tillskärning.

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.