HANDCRAFTED HISTORY

Medeltidsveckan 2021

Leave a comment

This post is in Swedish since it is info about my workshops during the Medieval Week in Visby

ärmkursen för några år sedan

Äntligen är årets kurser ute i programmet!

  • Tisdag förmiddag toile/överkropp
  • Onsdag eftermiddag brickbandsvävning
  • Torsdag förmiddag ärmkurs
  • Fredag förmiddag hosor


Förutom klassikerna där du lär dig göra medeltida mönster till din överkropp, och kursen där du lär dig allt om ärmkonstruktion, har jag tagit fram en kurs med sammansydda hosor, efter flera önskemål! Mönsterkonstruktionskurserna är intensivkurser där du får designa/rita/prova in ett mönster till dig själv, som du sedan tar med dig hem och använder i framtida medeltida sömnad.

Hosor? Den här kursen går igenom hur du tar mått och sedan ritar ett hosmönster + provar in det på dig själv. Vi går igenom separata hosben, fot, sammansydda hosor (byxor) och blygdkapsel (tänk 1300-1500tal). Prat om historiska, nördiga moden, stoppade vader och annat roligt kan förekomma…

Det brukar vara roligt, mycket tankeverksamhet och nya kunskaper! Kurserna passar dig som provat sy något plaggliknande innan, typ en tunika eller moderna plagg, samt dig som redan kan sy men vill vässa mönstertekniken. Alla kurserna passar för alla kön/identiteter och vi ser till att alla känner sig bekväma vid nålning på varandra. Tips: ta på dig tajta, moderna kläder såsom tshirt/linne/shorts/tights för att det är enklare att prova in mönster då.

Jag har också populära Brickbandsvävningskursen på onsdag eftermiddag, perfekt för dig som vill lära dig brickbandsvävning men typ bara hållit i garn förut (eller för dig som provat men nu vill ha alla grunderna)!

Du behöver inte skaffa något; allt material, verktyg och häften ingår. Kaffe/te/vatten finns på Kapitelhusgården. Ta gärna med fika/frukt om du vill snacksa under kursen (men inga nötter pga allergier).

Om Covid: Vi håller till i den stora stensalen på Kapitelhusgården. Under kurserna är det bara kursdeltagare i rummet och det finns möjlighet att arbeta med avstånd mellan varandra, tex vid olika bord. Vid inprovning på varandra får ni egna nålar/verktyg att hantera, det finns handsprit och du får gärna ta med eget munskydd om du vill använda. Jag är fullvaccinerad. Blir du sjuk eller får symptom kommer du givetvis inte, utan ger bort din plats till en vän (säg till på plats).

Jag kommer finnas på Kapitelhusgården stora delar av veckan, och har min shop med mig ifall du vill fylla på med extra material, sömnadsredskap, vävgarner/tråd eller bara nöjes-shoppa fint bling. Jag kommer också sälja lite extra nördiga saker från andra hantverkare såsom knivreplikor, hårnät och smycken.

Men jag tror att jag startar veckan med att ta med mig gamla kläder, skor, testplagg och en hel del utförsäljning som jag hoppas ska få nya ägare som vill bära dem under veckan… Vi ses!

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from HANDCRAFTED HISTORY

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading