HANDCRAFTED HISTORY

Åka på lajv del 3: Lajvdräkten

Leave a comment

I de två tidigare delarna har jag talat om spelteknik och gett er mina bästa packtips, nu tänkte jag prata lite om det jag tycker är roligast innan lajv; dräktskapandet. Förutom att jag tycker om att sy och skapa med händerna, ger lajvdräkter ofta möjlighet till att vara kreativ och att lägga till delar i dräkten som ska vara kommunikativa.

This blogpost is in Swedish like the ones before, but might be of interest to the international larping scene too. To translate, you will have to copypaste this into google translate. Feel free to do so if you would like to read it! (Sorry, as Swedish is my native language these posts were much faster to make in Swedish. Which gives me more time for the tutorials to get translated, I guess?)

Foto från Eterna; Trons makt, 2013 på shaolerna. Att vara lika skapar ofta samhörighet och kommunicerar grupptillhörighet.

Men vi börjar från början.

På de allra flesta lajv behöver du en lajvdräkt, som ska följa lajvvärldens dräktkrav för den roll du skulle vilja spela. Att komma utan dräkt är inget alternativ, så du kommer behöva låna/hyra/sy/leta/göra en dräkt som passar åtminstone till lajvets lägsta krav (oftast enkla raka plagg i bomull, linne och ull) men helst vill man ha en dräkt som också passar till rollens folkslag, kön, status, personlighet och uppgift.

Var kan man hitta dräkter till medeltid/vikingatid/fantasylajv?

Sy själv, köp begagnat på köp/säljsidor på internet (ex fb) låna/hyr av andra lajvare (föreningar och arrangörsgrupper erbjuder ibland alternativ), leta delar på secondhand (ex enkla vita skjortor, strumpor, yllebyxor, filtar), köp på internet från sidor som säljer färdigproducerat, eller beställ av personer (som mig) som syr på beställning åt andra.

Olika folkslag; olika dräkter gör det enkelt för lajvare att spela mot varandra utan att behöver lära sig vad alla spelar utantill.

Vad behöver man?

Det skiljer så mycket mellan olika lajv/kampanjer/tider på året så det går inte att säga något generellt. Men tänk gärna lager; linne underst, sedan ett eller flera lager ull beroende på väder. Skor som passar, samt accessoarer, regnskydd och tillbehör. Testa den tänkta dräkten utomhus, flera veckor innan lajvet.

Vad kostar det?

Du kan hitta en komplett lajvdräkt begagnat för 300 spänn. Eller beställa en helt ny med extra lyx-allt för 10 000 kr. Det är svårt att ge ett bestämt svar, så bestäm dig hellre för en budget och jobba utifrån den, eller börja att samla på dig tyg/delar under vintern för att ha bra kläder klara till sommaren. Jag har sällan kommit under 1000 kr för en dräkt (jag gjort själv, samt köpt in begagnade delar till).

Var hittar jag material och rekvisita?

På internet; idag finns det massor av bra tyg och rekvisitasidor på internet som säljer enbart till lajvare och liknande intressen. När jag började köpte vi tyg på loppis, gjorde egna vapen genom att slakta gamla liggunderlag och löste många problem med tejp. Idag kan du som lajvare välja dräkt, svärd och tillbehör efter genre; alv, steampunk, 1500tal, möjligheterna är oändliga! Men var lite misstänksam, en tysk sida som säljer lajvvapen superbilligt kanske inte har nog höga säkerhetskrav för att tillåtas på svenska lajv. Och alvmanteln på w*sh är förmodligen sydd i billig syntet, smälter om den utsätts för gnistor och håller inte värmen. Ställ frågor, prata på forum, kolla med lajvet du vill åka på innan du köper. Längst ner på Tutorials här på bloggen hittar du shoppingguider.

Var hittar jag hantverksbeskrivningar och inspiration?

Åter igen på internet! Pinterest, Youtube, bloggar, filmer, serier… ofta har lajvet en egen hemsida med information och egen inspiration. Börja därifrån och leta vidare. Det finns till exempel massvis med filmer som beskriver hur du sminkar dina alvöron bra. På den här bloggen hittar du massor med gratis sömnadsbeskrivningar för att sy egna plagg.

Foto från Eterna; Trons makt 2013, en av de dräkter jag skapat som jag känt mig mest nöjd med. Att lyckas med att kombinera praktisk, och tydligt kommunikativ är inte alltid enkelt, men ger en bra effekt på lajv.

Det var grundnivån; nu tänkte jag prata om hur du får din lajvdräkt att gå från “godkänd” till “fantastisk”. Fundera igenom punkterna här under; och anteckna dina ideér:

(Som exempel tänkte jag använda rollen från mitt senaste lajv, en mörkeralv som tillhörde en historisk japansk/koreanskt inspirerad kultur. Hon föddes in i rikedom och ett bekvämt leverne, och är politiskt bildad. Det blev ingen fantastisk dräkt kanske, men den uppfyller alla punkterna!)

Rollen Arquen Araki Meiyuri, elgarinsk mörkeralvsadel.

Lajvvärlden/kampanjens förutsättningar: vad anger lajvet att du behöver för att spela en viss roll? (Exempel: Elgarin är japansk/koreansk influerade. Dräkten ska vara svart och blå/svart och lila. Håret svart/mörkt, hyn bleksminkad, öronen spetsiga.)

Rollens bakgrund och personlighet: vad har rollen gjort tidigare i sitt liv, var kommer den ifrån? Vildmarken eller storstaden? Är den praktiskt lagd, eller rik? Äger den viktiga personliga saker såsom smycken, förfädernas svärd, en helig sten? (Exempel: vida ärmar som gör praktiskt arbete obekvämt, komplicerad frisyr som passar hov och stadsliv, dyra smycken.)

Genus/kön: ibland anger lajvet att olika dräkter gäller för olika kön/genus, ibland kopplar de enbart dräkt till funktion. Är du mest bekväm i byxor eller kjol? Eller vad passar din roll bäst? (Exempel: vi valde genusneutral klädsel och hade alla tunika, byxor och lång kimono i gruppen. Dels för att skapa enighet, dels för att markera att genus inte var intressant för oss att spela på.)

Ibland är det mer intressant att vara lika, än att vara olika

Estetik: titta på massor av bilder/inspiration innan du börjar skapa din dräkt. Vilken stil? Vilket formspråk? Vilka plagg används? Vilka färger/toner/nyanser? (Exempel: jag samlade bilder från kulturerna vi skulle inspireras av, och valde en japansk frisyr, kimonos inspirerade av historiska plagg, raka siluetter, höga midjor och detaljer som är asiatiskt influerade.)

Praktiskt: materialval är viktigt. Linne andas och är svalt, ylle värmer. Välj bekväma skor i skinn som du kan gå i en hel helg. (Exempel: underst hade flera av oss underställ, sedan byxor i ull eller linne och en tunika. Kimonon syddes i ett varmt ylletyg eftersom lajvet var på hösten.)

Färg: har oftast symboliska betydelser i lajvvärlden, men kan också användas som allmän färgkodning. Svart/rött/lila används ofta för att signalera ondska eller magi, djupa färger (mörkblå, lila, vinrött) för att signalera rikedom, skogsfärger (grönt,grått,brunt) för att signalera naturfolk eller skogsvana roller. (Exempel: färgerna var redan valda på förhand i lajvvärlden, men de svarta dräkterna hjälpte oss med att framstå som lite onda, snobbiga och osympatiska)

svart är en enkel färg att använda om du vill spela ond eller osympatisk

Symboler och symboliska tillbehör: med symboler menar jag både sådant som används i lajvkampanjen ifråga. Till exempel religiösa symboler, men också saker som används för att beskriva grupptillhörighet såsom spetsiga öron på alver, synligt smink på adel. Symboliska tillbehör förstärker delar av din roll. Den praktiska livvakten kanske har ett kortare svärd, den mäktiga krigaren ett långt svärd och rustning, lönnmördaren dolda knivar i dräkten. Egentligen är det samma typ av föremål (ett vasst vapen till för att dräpa andra) men du skulle inte gärna kunna byta plats på föremålen utan att de förlorar sin trovärdighet. (Exempel: solfjädern påminner både om kulturell inspiration men ger också rollen en känsla av rik, bortskämd och någon som inte arbetar.)

Patinering: ska din roll vara ren, eller smutsig? Att medvetet fläcka ner, förstöra och laga din dräkt ger en känsla av trovärdighet. Jag har skrivit mer om patinering och hur du gör i tidigare inlägg på bloggen, till exempel de här: (Exempel: håret borstades varje dag för att förstärka en ordnad känsla.)

Gör lajvdräkten trovärdig- om patinering

Patinera ditt plagg- steg för steg

 

Val av plagg: praktiska plagg signalerar en rörlig roll, kanske spejare, arbetare, bonde, krigare. Långa kåpor, mantlar, rockar kan betyda rikedom, hög status eller helighet/magiska utövare. Mängd tyg symboliserar ofta rikedom, såsom vida ärmar, breda byxor. Hattar och huvudbonader är tacksamma för att förstärka en dräkt; en magiker, religiös ledare, kung/drottning, en rik handelsman… Titta gärna på vad som används i dagens kultur/film/serier/konst och lajvifiera/skapa fritt efter dessa. Det ökar möjligheten att andra lajvare förstår vad du vill kommunicera med din roll. (Exempel: långa kimonos med långa ärmar signalerar status, bekvämlighet, rikedom). Men de påverkar också kroppshållningen och rörelserna till att bli långsammare, mer noggranna och innebär att varje arbetsuppgift inleds med att ärmen flyttas undan, och sedan rättas till igen.

rättar till kragen

Sist av allt; ingen föds till en expert på att göra lajvdräkter! Till mitt första lajv sydde jag en underklänning av ett lakan (förlåt mamma!) och en grön linneklänning med vida ärmar… till rollen som piga. Tillsammans med en brun mantel och stallskorna utgjorde det här mer eller mindre hela min dräkt, och jag både överlevde och fick mersmak. Vad jag ville säga? Våga börja sy!

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from HANDCRAFTED HISTORY

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading