HANDCRAFTED HISTORY

Åka på lajv del 1: Lajv och spelteknik

Leave a comment

Det här är en post som handlar om lajv, olika sätt att lajva på och hur du bygger ett roligt och dynamiskt spel på ett lajv som gör att alla har roligt. Jag skriver främst utifrån min erfarenhet av historiskt inspirerade och fantasylajv. Den här texten förutsätter att du vet vad lajv är/har varit på lajv förut så om du inte har en aning- följ länken nedan och läs den först!

Foto från lajvet I Stormens Öga från 2020.

This post is in Swedish since it addresses the Swedish larping community, and larps are very different in other countries.

Vad är lajv? Läs mer om det HÄR om du är intresserad.

Hur fungerar då egentligen ett lajv?

Du skriver eller tilldelas själv en roll/karaktär som du sedan spelar hela tiden, utan brytningar, pauser eller omtagningar. Du ska agera och basera dina val på vad din roll skulle göra, umgås med de som din roll känner, och försöka uppnå de mål som står i din intrig/karaktär/i din grupps intrig. Det här gör du, tillsammans med andra personer som gör exakt samma sak; har skrivit sin egen roll och agerar utifrån den. Arrangörer står för att samordna lajvet, planera en ramberättelse och en värld, samt skapa intriger som fungerar som ett sätt att starta/skapa spännande spel.

Det finns förstås otroligt många sätt att göra det här på, och lajv är något man lär sig medan man upplever det. Det är faktiskt en av få aktiviteter där du som nybörjare kan kasta dig in och delta fullt ut utan att känna att du är sämre än andra, eller behöver lära dig lajvandet innan du kan vara med på riktigt. Däremot kommer du få roligare, och kunna bidra med roligare spel när du lär dig mer om hur lajv fungerar, vad som kan hända, och vilka möjligheter till spel som finns.

Foto från Eterna; Sagors Slut från 2014

Därför tänkte jag berätta om några olika sätt att spela under ett lajv, några termer som är bra att känna till och lite om hur olika spelare tänker under lajv. Det här är inte ett inlägg som går igenom allt som finns att tänka på; se det mer som en bra start!

360 graders spel: Allt man omger sig med, skapar och spelar ska vara så genuint i lajvvärlden som möjligt. Man undviker moderna saker, platser och stunder där man bryter spelet osv. Den vanligaste formen av lajv.

Blackbox spel: Omgivning, dräkt och saker är oviktiga, bara själva spelet räknas. Genomförs ofta under kortare perioder som test av roller, som workshops, eller som hela lajv.

Spela reaktivt: Du inväntar händelser eller motspelare som du sedan reagerar på utifrån hur din roll skulle reagera. Om inget speciellt händer din roll, inväntar du spel eller byter plats för att se om det händer mer spel på andra delar av lajvet. Exempel: “Åh, någon blev nedskjuten, sjukt spännande! Jag springer och hämtar en helare!”

Spela aktivt: Du skapar händelser och söker upp andra spelare som du sedan lajvar med. Oftast kanske du behöver vara något mer aktiv än din roll skulle varit “på riktigt” för att det här ska fungera. Exempel: “Åh, jag blev nedskjuten! Jag gick i skogen ensam med en påse guld (och kunde nog lista ut att det var en dålig idé, men kul var det).

Spela katalysatoriskt: Du planerar/skapar/bygger händelser och spel mot andra för att skapa fler spelmöjligheter och upplevelser för andra, även om det egentligen inte är troligt att din roll skulle göra så. Exempel: “Hah! Min plan att lura ut en person i skogen, anställa andra för att råna denne och sedan plantera bevisen hos en tredje part lyckades. Det hade varit enklast att gå och hämta guldet själv, och det krävdes en del offlajvplanering, men det var det värt”.

Foto från Nordanil 3, SLP-roller som bara spelades någon timme.

Spela SLP/arrangörsroller: Du tilldelas roller eller funktioner som arrangörerna tycker behövs för att driva spelet framåt, och spelar sedan dessa för bästa möjliga spelupplevelse för andra. Exempel: på morgonen är du budbärare som kommer med ett viktigt brev, sedan byter du om till kung några timmar för att hålla en rättegång, för att på kvällen istället vara ett monster som skrämmer andra i skogen.

Funktionärsroller: Roller som behövs för att driva praktiska saker under lajvet, till exempel kökspersonal, någon som tänder lyktor, håller kontakt mellan grupper eller mot arrangörer. Skrivs ofta som roller i form av värdshuspersonal, pigor, brevsändare osv.

Spela inåt: Du prioriterar den inre upplevelsen av att vara en roll, agera och tänka utifrån rollen, spela diskret eller uppleva saker som din roll under ett lajv. Exempel: den mystiske vandraren som då och då skymtas ute i skogen, men som ingen riktigt känner.

Spela utåt: Du prioriterar spelupplevelsen i kontakt med andra, hur andra agerar och reagerar mot din roll, hur din roll agerar på händelser. Exempel: vaktkaptenen som hela tiden konfronteras, tar folk till fånga, genomför förhör, skickar ut patruller i skogen.

Spelscen: En term som beskriver en kortare eller längre stund av lajvet då något ska hända/spelas ut. Kan vara mer eller mindre planerad i förväg av arrangörer, spelare eller en kombination av dessa som kommit överens om att vissa saker ska ske. Ofta är scenerna mer allmänna och kan upplevas av många på lajvet, men kan också planeras in av enstaka spelare för att spelas ut privat. Exempel: Ett bröllop mellan två spelare, ett förhör, en fin middag.

Under en spelscen är det oartigt att “avbryta” eller förstöra scenen, om man inte i förväg kommit överens om att det kan hända. Exempel: älskaren som fått en intrig om att förhindra bröllopet, spionen som hittat nycklarna till fängelset där den som ska förhöras är inlåst, tjänaren som fått ok offlajv på att förstöra middagen genom att spilla på en viss person.

Fördelen med en spelscen är att den kan planeras för att ge så bra upplevelse som möjligt, för så många som möjligt. Nackdelen är att för många scener på rad skapar en känsla av passiva/aktiva spelare på lajvet, där vissa får huvudroller medan andra får uppleva händelserna passivt. Alla arrangörer använder sig inte av förplanerade scener.

Foto från Skuggsagor 2020, en i efterhand återskapad spelscen

Spelyta mot andra spelare: Här syftar jag inte på en fysisk yta, utan de speltekniska möjligheter som finns för en lajvare/en grupp. Ju bredare yta, desto fler intriger, kontakter, möjligheter har en grupp för att hitta roligt spel. Exempel smal spelyta: Rövargruppen är fördrivna från byn, och kan nu bara smyga in på natten för att stjäla saker. Exempel bred spelyta: Rövargruppen är fördrivna från byn, men har en spion som är dräng. Dessutom förklär sig två till köpmän för att smuggla in vapen i byn, medan en annan mutar vaktkaptenen som den är syskon med. De rekryterar också två missnöjda bönder som rövare.

Arrangörer gör det största jobbet med att fördela och skapa spelyta genom att bestämma vilka grupper som passar in på lajvet, vilka de ska ha kopplingar till och skriva intriger. Men spelare kan också skapa större yta genom att i förväg planera kontakter med andra spelare, bjuda in till spel genom förslag (inlajv och offlajv). Det här är en spelteknik som man lär sig som spelare- ju längre du har lajvat desto fler bra spelexempel får du uppleva.

Döda spel: Var inte en sådan som dödar spelet för andra! Säg “ja, men” istället för nej. Exempel: Du förstår offlajv att planen är en dålig idé men gör den ändå för roligt spel. Exempel 2: Det vore logiskt för din roll att döda en annan roll, men det dödar spel för den personen så istället slår du ned denne/hotar den så den håller tyst. Här kommer också nästa nivå av att inte döda spel: att bemöta det sistnämnda med hån/likgiltighet/våld eller liknande “icke-reaktion” är respektlöst- spela istället med eller kom på en ännu roligare idé. Eller om det låser sig; gå offlajv diskret och förklara din spelidé för den andra.

Spela ned andra: Inte heller en rolig grej att göra. Exempel: att inte visa respekt för adel/kunglighet fast det vore logiskt att göra det. Att inte vara rädd för andras vapen/vapenhot, att inte följa med i maktspel oavsett om man spelar mot de med lägre inlajvstatus eller högre inlajvstatus. Vill spelaren som är din tjänare vara rädd för dig; spela så hotfull som du orkar/vill. Vill spelaren som spelar kung att andra ska bli imponerade; bli det så mycket du orkar. Ofta kan det kännas roligt att spela ned andra eftersom det direkt ger en känsla av status och framgång offlajv, men speltekniskt är det inte speciellt schysst.

Spela upp andra: Motsatsen till ovan, förstås. Du blir imponerad av de som spelar högre statusroller än dig, du blir besegrad av de som spelar skickligare i vapenbruk än dig, du blir lurad av de som spelar lurendrejjare (till en viss gräns, de måste förstås fortfarande göra ett bra försök). Spela upp andra kan man också göra i den egna gruppen: när vakterna är med i en strid blir du själv passiv, när besökare är där beordrar du runt dina tjänare, när den vise talar tystnar alla uppmärksamt. Skapar ofta energi, dynamik och en känsla av bjudighet.

Spela MED andra lajvare: att spela i en grupp, tillsammans mot ett inlajvmål. Eller; att möta och följa upp spel för att skapa mer spel för fler. Exempelvis gå med på att bli lurad, tillfångatagen, rånad eller liknande händelser som Inlajv inte för en närmare inlajvmålet, men som Speltekniskt ger roliga upplevelser. Exempel: Tjuven blir tillfångatagen, men lurar vakterna så att den lyckas undkomma (tjuven spelar med vakterna, vakterna bjuder tillbaka) bara för att snubbla på en annan spelares stav och hamna i bråk (tjuven bjuder in fler i spelscenen, som följer upp spelet) tills vakterna fängslar tjuven igen.

Spela MOT andra lajvare: att spela mot andra lajvare med andra inlajvmål, att försöka vinna, att vara fiender. Eller; att möta spel genom att presentera eget spel/andra förslag. Exempel: Tjuven blir nästan tillfångatagen, men vill offlajv hellre gå och äta. Erbjuder vakterna en muta som blir nöjda och går därifrån. (offlajvanledning). Exempel 2: Tjuven blir nästan tillfångatagen, men vill hellre klara sin intrig genom att leverera guldet till en annan grupp. Springer fortare/lovar vakterna en tjänst/lovar att stjäla något åt dem senare (intriganledning).

foto smygtaget inlajv under Nordanil; Profeten

Nu har du fått en massa speltekniska termer förklarade, och därigenom också olika sätt att spela på. De olika sätten att spela har ingen inbördes rangordning, det är inte bättre eller sämre att spela inåt än utåt osv (förutom att döda spelet då, gör inte det), men för att skapa bra lajvupplevelser är det bra om du som lajvare 1. känner till de olika möjligheterna och 2. vet vilka spelsätt du föredrar och förmedlar dem till arrangörerna och din ev grupp. Som arrangör krävs en bredare överblick; ett lajv blir speltekniskt bra och roligt om de flesta grupper har mycket spelyta, tillgång till spelscener, och grupperna består av en mix av aktiva och reaktiva spelare där ledarna i gruppen är skickliga på att spela Med andra lajvare.

Med det här sagt, så blir ju ändå de flesta lajv bättre med någon typ av antagonist. Om alla är bjussiga spelare som säger “ja, men” hela tiden finns en risk att Alla lyckas och blir bästa vänner, och även om det skapar en mysig känsla kanske arrangörerna hade tänkt sig ett skräcklajv. Som antagonist kan du gå in, säga nej, vara till besvär eller sätta upp mål för spelare att ta sig över, men det är också många gånger ett tungt spel. Som arrangör är det klokt att kontrollera vilka grupper/spelare som vill spela på det här sättet innan man fördelar intriger, eller använda sig av SLPstyrkor som antagonister (monster, rövare, onda ledare osv).

Om du har en grupp att spela med, oavsett om det är en kompisgrupp eller en grupp för dig okända, så kan också de här termerna hjälpa er att prata om vilken typ av lajv ni vill ha, hur ni ska spela mot varandra och hitta likasinnade att dela lajvupplevelsen med.

Och slutligen; vinna lajvet. Term som ibland används om att lyckas med sin intrig utan problem, att inlajv uppnå alla sina mål. Men som egentligen betyder: Att ha roligast, att bidra till att andra spelare har det roligt (tortyr, förhör och fångenskap kan ju också vara roligt…) och samtidigt spela ut sina intriger. Ut och vinn lajvet nu!

(är du nybörjare och vill veta mer om lajv? Den här länken innehåller många bra tips. Tänk på att olika saker gäller på olika arrangemang, så kolla gärna varje lajvs förutsättningar också)

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from HANDCRAFTED HISTORY

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading