HANDCRAFTED HISTORY

Lästips; handbok i 1400talsdräkt för män

Leave a comment

Because the book is in Swedish; so will this blogpost be. It is about a new book about the late 15th century clothing for men.

Jag fick hem en helt ny bok, skriven på svenska, som handlar om den sena 1400talsdräkten för män. Det är så fantastiskt roligt att en sådan här bok görs, på svenska, av skickliga medeltidsmänniskor, med syfte att underlätta för andra att förstå och skapa 1400tal. Förutom att det är en lätt väg till kunskap så är det också ett tecken i tiden på att medeltida återskapande av olika slag blir större och större i Sverige!

Boken har en lättöverskådlig layout, enkel och tydlig text, och stycken som efter en snabb genomgång ger dig koll på dräkten. Det är den typen av bok jag skulle börja med att skaffa om jag ville göra 1400tal, eller ge till en nybörjare som vet *ingenting* men gärna vill vara med. Jag gillar att den tar upp en historisk överblick och talar om formspråk, för att därefter ge förslag på plagg som tillhör perioden. Det finns inga mönster eller steg för steg instruktioner för plaggen, sådana finns istället att köpa via reconstructing history eller görs själv med hjälp av en mönsterkonstruktionskurs eller Tailors assistant. Är du en sådan som vill forska vidare själv, så gräver du i referenslistorna som innehåller både bilder och litteratur. Det är helt enkelt en handbok riktad till återskapare som vill börja med perioden- så himla smart och häftigt!

Anna, som är en av två författare, har jag träffat flera gånger på event och hon är en skicklig hantverkare och återskapare, som också bloggar om mycket 1400tal (Willhelm känner jag inte än, men ring mig så tar vi en fika och nördar 1400tal!) Boken innehåller, förutom referenslistor, också massor av bilder från perioden. Bredvid varje avsnitt om plagg/material osv hittar du alltså både historiska referenser, bilder, skisser och materialförslag från ett modernt perspektiv. Mycket bekvämt med andra ord, eftersom mycket arbete som du behöver för att kunna återskapa dräkt redan är gjort i boken.

Rikard och Helena från Handelsgillet är också delägare i Chronocopia som ger ut boken, och arbetar (förutom att sälja material och produkter) med att sprida kunskap om återskapande. I boken finns det en del produkter från deras shop, vilket kanske kan ses som reklam- eller ett praktiskt sätt att få tag på bra material att fota för att belysa tygfärger, material och vad man kan hitta för att praktiskt återskapa perioden. Jag tycker att det är ett bra initiativ, jag vet att de gör mycket efterforskningar kring färger och val av material de köper in för att allt ska vara historiskt, och här är deras shop Handelsgillet för dig som vill hitta material från boken (den tunna kyperten som syns har jag använt till flera av mina dräkter).

Nästa bok behandlar kvinnodräkten- gissa vem som ska klicka hem den också…

 

 

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from HANDCRAFTED HISTORY

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading