HANDCRAFTED HISTORY

Hur du använder ett modernt mönster

2 Comments

This post is in Swedish, since I made a sketch for it really long ago, but never came around to finish it. It is about how to use modern patterns in an easy way, and some good (swedish) clothing patterns that I like.

Har du precis köpt ett fint nytt mönster, kommer hem, packar upp det och inser att du nog är världens mest ointelligenta person? Jag tror vi alla varit där, men att tyda köpesmönster så som Burda behöver inte vara omöjligt svårt.

Tips:

  1. Bestäm dig för vilken modell du vill göra och vilken storlek du har. Kontrollmät på din egen kropp och anteckna om dina mått inte verkar stämma med mönstrets (mönstret är trots allt bara gjort för en modellkropp och sen beräknad i olika storlekar).
  2. Du får klippa, rita och kludda på ditt mönster. Jag lovar! Klipp ut de instruktioner du vill ha (om möjligt) så slipper du råka läsa spanska tips mitt i allt… Tejpa ihop viktiga texter med varandra. Markera med en penna de ord och ställen som du tror är viktiga.

  1. Inte allt på en gång. Mystiska teckningar och instruktioner du inte förstår? Det är inte meningen att du ska förstå allt på en gång! Börja från steg ett och arbeta dig igenom beskrivningen så kommer det vara mer logiskt när du kommer fram till punkten och har ditt arbete i handen.
  2. Fuska. Inte sugen på att lära dig sy passpoalfickor just nu? Hoppa över dem då och sy det du är sugen på. Personlig design kallas det att göra mönsterändringar.
  3. Mönsterpappret från helvetet. Sömnadsindustrin vill gärna att det ska vara så svårt som möjligt att sy, eller så är alla mönsterutvecklare snåla- jag vet inte. Grejjen är att mönsterarken är gjorda i världens tunnaste skräpkvalité, och om du frågar på tygaffären så kommer de sälja dig en rulle mönsterpapper i samma tunna skräpkvalité. Gå inte på det! Köp istället byggplast, sådant som du har för att skydda golvet när du målar väggar, eller köp non-woven mönsterpapper som är lite mer som ett tunt tyg i kvalitén. Bägge är genomskinliga, går bra att rita på men går inte sönder lika lätt som vanligt mönsterpapper. Nu kan du rita av alla delar du behöver på bättre material, och skratta medan du gör det.
  4. Svårt att veta vilken linje du ska följa? Fram med en markeringspenna igen! En glad röd linje längs med alla rätta linjer i din storlek på originalmönsterarket kan verka tråkigt att göra, men gör det så himla mycket lättare att rita av bitarna sedan. Lätt är rätt.

Sist men inte minst; välj vilka märken du köper dina mönster ifrån. Vissa märken kan vara svårare att förstå än andra, och vara gjorda med olika standardmått (ja, det finns olika) beroende på var de är producerade. Ett av mina favoritmärken är Svenska Mönster, vars ägare Stina jag träffade på en Symässa. Svenska Mönster har storlekar anpassade efter svensk (europeisk) standard, lätta mönster och beskrivningar på svenska som är enkla att följa. Men framför allt är grundaren en sån himla cool kvinna som gör allt själv, driver sitt företag på svensk mark och är både kunnig och trevlig. Jag rekommenderar!

I bilderna ovan har jag använt ett mönster från Burda som exempel, de är internationella men har svenska översättningar på sina mönster, och ett enormt utbud. Det finns också många små mönsterutvecklare som säljer via internetbutiker på tex Etsy, och där kan du hitta formgivare och designers som utgår från speciella mått, kroppsformer, stilar, nivåer på sömnadskunskaper… Allt du kan tänka dig, och sjukt mycket mer.

Spara

Spara

Spara

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

2 thoughts on “Hur du använder ett modernt mönster

  1. Wow! Tack för en väldig undebar sida!Jag är under utbildning till florist och söker inspiration till ett arbete jag gör i skolan hittade mycket inspiration från din sida,så välgjord och beskrivande!

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from HANDCRAFTED HISTORY

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading