HANDCRAFTED HISTORY

Hur beställer jag en dräkt?

Leave a comment

Jag syr medeltida och vikingatida dräkter på beställningar till både nära vänner och helt nya bekantskaper. I det här inlägget tänkte jag ta upp lite saker såsom hur det går till, vad det kostar och vad du egentligen beställer.

Vad ingår?

När du beställer en dräkt av mig så ingår följande:

  • konsultation och samtal om dräktens utformning, skisser och inspirationsbilder, prisförslag, materialförslag mm
  • beställning av material
  • förtvätt och behandling av alla tyger och övrigt material
  • uppritning och konstruktion av mönster efter dina mått
  • klippning, hopsättning och inprovning (vid behov) av dräkten
  • sömnad och hantverkstekniker
  • pressning och läggning av känsliga sömmar/efter överenskommelse, fållning och förstärkningssömmar vid behov
  • pressning av alla sömmar och av den färdiga dräkten
  • skötselråd och tvättråd för dräkten
  • ev spillbitar/lagningskit med de tyger som dräkten är sydd av så du kan laga framtida revor i dräkten

Du kan också välja till punkter såsom en helt handsydd dräkt, dekorationer, broderier, band, tillbehör osv. Om du är ute efter att hålla nere kostnaden så kan du också välja bort punkter genom att leverera ett förtvättat och struket tyg själv, eller få dräkten levererad ofållad för att göra handsömnaden själv.

Konsultation

När du beställer från mig så bjuder jag på den första timmen med konsultation. Det betyder att du i lugn och ro kan fråga om pris, dräktförslag och idéer utan att behöva betala något. Därefter har jag en fast timpenning som inkluderar bland annat skisser, inspirationsbilder, beräkning av tyg, beställning, detaljer osv. Använd din fria timme väl! Fundera över vad du vill ha och vad du har för budget redan innan; en historisk dräkt baserad på fynd? En cool dräkt som ser häftig ut? En praktisk lajvdräkt som ger dig kamouflage i skogen? Om jag vet vad du har för tanke bakom beställningen och vad du ska använda dräkten till så kan jag ge dig bättre förslag och priser.

Priset

En av de första frågorna jag får är vanligtvis ungefär “hur mycket kostar/kommer det att kosta att sy en dräkt”. Innan jag vet vad du vill ha för dräkt, vilka material du vill ha och hur du vill att den ska produceras är det svårt för mig att svara på den frågan. Jag tar ut en timlön för att sy, och sedan kostar material såsom tyg, tråd, band, metalldekorationer och tvättmedel.

Materialet

Eftersom jag inte vet vad du vill ha för material, så skriver jag mina prisförslag utan material. Sedan rekommenderar jag gärna lämpliga tyger och kan sköta beställning åt dig. Men du kan också be mig sy i ett tyg du redan hittat som du vill ha; men om jag inte tycker att materialet är lämpligt kommer jag säga att jag inte vill sy i det och istället föreslå ett annat material (jag kan tex inte få till en vacker brudklänning med några gamla lakan, eller en vattentät medeltida vinterdräkt med den gamla filten som låg hemma).

Tid för beställning och produktion

Räkna med att det tar tid att få en hel dräkt klar. Först kommer vi förmodligen diskutera dräkten muntligt eller skriftligt i flera omgångar. Sedan bestämmer vi material, jag beställer och väntar på leverans. När tygerna kommer ska de tvättas, torkas, strykas och sedan kan jag börja arbeta på dräkten. Att konstruera mönster, skära till tyg och sy är hårt jobb och inget som går att göra i bra tempo 8 timmar/dag. 4-8 veckor för en stor dräkt är inget konstigt, men det är mycket möjligt att jag kan få klart den snabbare (om det är lågsäsong och materialet kommer snabbt ex). En hel dräkt tar alltså tid, medan ett enkelt plagg går att beställa och få hem på ett par veckor.

Leverans

Jag skickar dräkten till dig (du betalar frakt) eller så kommer du och hämtar upp den hemma hos mig eller någonstans där jag befinner mig (ett event till exempel). Om du av någon anledning inte skulle vara nöjd med arbetet så ändrar jag i viss mån på produkterna tills du är nöjd med dem. I de fall plaggen ska ha en åtsittande passform kan en inprovning behöva göras, se ovan för vilka alternativ som finns. Jag kan också komma till dig och prova in dem, men då tar jag ut en timlön och en reseersättning.

Betalning

Du skickar betalning som täcker material och liknande kostnader vid beställning, och resten när du hämtar ut dräkten/när den skickas till dig. Eller så betalar du hela dräkten vid beställning.

Garantier?

Jag garanterar att dräkten passar för de mått du angivit vid beställningen, att den är sydd i de material vi kommit överens om och med de tekniker vi bestämt (handsömnad, maskinsömnad) samt att den prisuppgift du fått stämmer. En vanlig medeltida dräkt håller ofta många år, bara den sköts om och behandlas varsamt. Hur du använder och tvättar dräkten samt vilka material du valt påverkar livslängden väldigt mycket. Räkna med att dräkter i tunnare tyger samt dräkter som används vid strid, brottning, kämpalek osv slits betydligt mer än de som bara används vid fest och umgänge. Jag har ett brett kunnande och har sytt dräkter i över 15 års tid, och strävar hela tiden efter att bli bättre. Vad du ser på bloggen och på visningsbilder är både inspiration och exempel på kvalité. Gillar du det du ser, kommer du förmodligen bli nöjd med kvalitén på din färdiga dräkt.

Skötsel av dräkten

Jag skickar med rekommendationer om hur du ska sköta och tvätta dräkten, som är anpassade till hantverkstekniker och material. Alla tyger är maskintvättade (förutom siden) i grunden vilket innebär att de tål vattentvätt och inte behöver lämnas in på kemtvätt. Att förtvätta tygerna är viktigt eftersom de krymper första tvätten (eller första gången de blir ordentligt blöta…) släpper ifrån sig överskottsfärg, och kemikalier och mögelmedel tvättas bort. Plagget blir vackrare, tåligare och mer vänligt mot både hud och andra material. Linneplagg kan oftast köras i en vanlig maskin, medan ylleplagg helst tvättas i badkaret för hand eller hängs ut på vädring.

Hur tar jag mått till dräkten?

I samband med dräktbeställning ger jag dig tips och råd över hur du måttar dig själv, och en lista över vilka mått jag behöver. Om vi träffas måttar jag in dig själv. Om du vill få plats med flera lger kläder under ett plagg, säg till så lägger jag på utrymme. Vissa plagg/tyger kan töja ut sig under tiden de används, och då kan jag lämna ett par sömmar enkelt åtkomliga för justeringar.

Öppet köp och ångerrätt?

Jag följer konsumentköplagen ifråga om leverans, ångerrätt och reklamationer. Tänk på att du både köper en tjänst och en vara av mig när du beställer en dräkt, och att garantier, priser och överenskommelser i övrigt är gällande oss emellan. Det går i allmänhet inte att rakt av lämna tillbaka en dräkt som du inte vill ha, men jag åtgärdar produktionsfel och gör i viss mån ändringar för att du som kund ska bli nöjd. Du får också alltid se dräkten innan leverans om du vill så att du som kund kan be om ändringar om något inte stämmer. Tänk särskilt på att dräkten sys upp för att passa de mått du angivit, och inte dig som person. Därför är det viktigt att du tar mått på rätt sätt. Om dräkten inte betalas i sin helhet inom 3 månader från att jag meddelat att den är klar, kommer jag sälja dräkten till annan kund. Undantag gäller om vi kommit överens om en annan betalningsintervall.

Dräktinspiration

Här nedan finns några förslag på dräkter som jag gjort, både på beställning och till mig själv och min sambo.

Jag syr både enstaka plagg och hela dräkter, och du kan beställa helt färdiga plagg, eller be om att få göra ex fållning själv för att hålla nere priset. Enstaka plagg går på ca 600-2000 kr exklusive material, hela dräkter börjar på ca 3000 kr exklusive material. Hör av dig med dina idéer så ger jag dig ett kostnadsförslag gratis!

IMG_9216 Linda1B IMG_1746 IMG_9135 IMG_9028   WP_20151003_15_34_38_Pro IMG_2274 IMG_2414

höstbudet 2011

vikingadräktvinter 018 visby4 vinterspelen-1

IMG_9246

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from HANDCRAFTED HISTORY

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading