HANDCRAFTED HISTORY

Ergonomi, eller “hur sitter du egentligen?”

Leave a comment

När jag håller kurser eller jobbar i skolor försöker jag alltid komma ihåg att nämna ergonomi, div hur du arbetar, hur du sitter och hur du håller verktyg och material. Den första reaktionen brukar vara identisk; mina elever/kursdeltagare suckar lite och rätar på ryggen i ungefär 0.2 sekunder. Sedan försjunker de i sitt arbete och glömmer bort sig igen.

Jag får ta det som en komplimang att andra människor tycker att det är så intressant att hantverka med mig att de glömmer bort sina egna kroppar, men samtidigt vill jag ju att alla ska ha det bra och slippa ha ont.

När vi arbetat ett tag och jag påminner igen brukar reaktionen bli en annan; barnen suckar lite, men alla vuxna människor har väl någon gång haft ont eller varit trötta i kropp och muskler. När man är vuxen så har kroppen ofta varit med om både skador, sjukdomar och små problem som dröjer sig kvar; en ond rygg, ett trasigt knä… Ja, du förstår hur jag menar. Vikten av en bra ergonomi är lättare att förstå nu; att sitta och hantverka i flera timmar med ett nytt område är påfrestande för kroppen. Både för händerna som arbetar, men också för axlar, armar, nacke och rygg. Oftast spänner man sig omedvetet när koncentrationen blir stor, och det är de svaga punkterna i kroppen som tar stryk; en dålig rygg, en gammal nackskada, stela muskler…

Känner du igen dig?

WP_20150803_13_56_49_Pro

Att komma ihåg att sitta rakt även på en bänk utan ryggstöd är inte lätt, men gör rygg och nacke gladare!

Att öva in en bra sittställning och att avslappnat arbeta med ett hantverk är inte annorlunda än att öva in själva hantverket. För samtidigt som du koncentrerar dig på de nya stygnen och att sy jämnt, så lär sig kroppen vilka muskler som ska spännas och slappna av för att göra det du vill. Ge kroppen bra förutsättningar när du arbetar så kommer du både kunna arbeta längre, bli mindre trött och få ett snyggare resultat!

Vad är då bra ergonomi?

Ergonomi handlar om att minska påfrestningar på kroppen vid arbete; att sitta bra, stå rakt och lyfta med ben istället för med ryggen. Du känner säkert igen det här. När du hantverkar; syr, klipper, skär och ritar är det viktigt att din arbetsplats är anpassad efter dig, och att du arbetar på ett sådant sätt att du tillåter musklerna att slappna av mellan varje rörelse. Det ska inte behöva göra ont, och du ska inte få kramp. Prova till exempel att slappna av med armen och handen när du syr- du kommer upptäcka att olika muskler används till olika rörelser, och att om de som inte är aktiva får möjlighet att sträckas ut och slappna av så kommer du orka mer.

IMG_2233

Att välja en bra arbetsplats är viktigt, men på event har vi ofta inte så många ställen att välja på.

Då är det viktigt att komma ihåg hur man sitter!

Ett misstag som vi alla gör ibland är att vi sjunker ihop, och oftast lutar vi oss framåt över arbetet för att uppleva det bättre. Men när kroppen sjunker ihop framåt frestar det på nacke, axlar och rygg, det blir svårare att andas rätt och att slappna av i musklerna. Armarna blir låsta i musklerna och kroppen blir stel och spänd. Det betyder också att vi tröttnar fortare, och hantverket kan bli ojämnt. Ge det hela ett försök; sy 10 cm med en rak, avslappnad kroppshållning och lugna djupa andetag, och försök sedan sy 10 cm sittandes obekvämt på golvet, hopsjunken och med spända armar. Mest troligt blir det inte lika bra.

Så tänk på hur du sitter, hur du andas och hur du använder din kropp nästa gång du hantverkar så kommer du må bättre och ditt hantverk kommer bli ännu finare!

IMG_2230

Bra ljus är också viktigt, välj en plats med så mycket ljus som möjligt. Gärna flera ljuskällor och naturligt dagsljus. Är du ute i medeltiden så kan levande ljus vara bra som komplement, även på dagtid, för att slippa anstränga ögonen.

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from HANDCRAFTED HISTORY

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading