HANDCRAFTED HISTORY

Medeltida jul och vinterföreläsning

Leave a comment

På fredag flyger jag ner till Visby för att vara med på Medeltida jul och Styringheims luciaevent, hålla föreläsningar via Kapitelhusgården och även en workshop på lördagen.

Som tur är för mig och alla deltagare, så kommer både föreläsningarna och workshopen hållas på Gotlands museums uppvärmda lokaler, där det lär bli både praktiskt och mysigt att vara. Det blir lite nytt för mig att få se Visby på vintern då jag oftast bara är där under sommaren, men kurserna och föreläsningarna i samarbete med Kapitel blir förmodligen lika roliga och lika bra som vanligt.

Just nu sätter jag ihop föreläsningen och bläddrar bland alla fina bilder på medeltida kläder som jag har att välja på. Kanske får den här vara med?

1455weyden

Eller den här?

©Photo. R.M.N. / R.-G. OjŽda

©Photo. R.M.N. / R.-G. OjŽda

Förutom en massa fina medeltida bilder har jag också tänkt dela med mig av alla mina bästa tips kring hur man håller värmen medeltida-style, eller genom att fuska lite om dräkten inte är riktigt klar.

På lördagens workshop blir det klädproduktion från första sekunden och framåt, vi kommer göra ytterplagg och jag kommer ha med mig en massa fina modeller att välja ifrån, där sedan deltagarna får rita upp mönstret själva efter sina egna mått. Jag tänkte ta med mig modeller som håller värmen från vikingatiden och fram till 1500talet, så jag hoppas det kommer deltagare med olika favoritperioder. Sedan blir det tillklippning, sömnad och inprovning, spännande!

Om du ska vara med- så kom ihåg att ta med dig eget tyg att skapa med. Om du är vuxen och lång så skulle jag satsa på 3-4 meter ylle med ca 150 cm bredd. Jag som är 1,60 behöver sällan mer än tre meter, men man kan ju förstås alltid ta med extra tyg ifall tiden finns för att göra en hätta av något slag också. Eller varför inte gå wild and cracy och ta med barnen och göra varsin mantel till dem med hättor till?

Inget tyg i sikte men sugen på att vara med ändå? Köp med dig billigt fleecetyg eller någon gammal loppisfilt och skapa av den, då kan du alltid göra ett mer seriöst plagg när du provat om modell och perioden är något för dig, samtidigt som du får all kunskap med dig hem för att kunna rita mönster och sy i framtida tyger. Och helt ärligt, vilket barn i din närhet vill inte ha en cool mantel i julklapp?

 

 

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from HANDCRAFTED HISTORY

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading