HANDCRAFTED HISTORY

Euraklänning

Leave a comment

Eftersom några har frågat efter min tutorial på Euraklänningen flyttar jag över den från gamla bloggen, men ni får hålla till godo med köksfotografering och paintbilder! Efter att ha använt klänningen ett par år och ritat mönster åt andra några gånger kan jag också ge er följande mycket mycket genomtänkta tips:

  • Var beredd på att justera bredden på ärmarna och runt överkroppen om du vill undvika att plagget blir för bylsigt, principskissen är inget riktigt bra universalmönster (som alltid).
  • Klänningen kan bli lite ojämn i nederkant, ta på dig den och justera sedan fållen för ett snyggare resultat.

euraklanning1

Sy en egen Euraklänning:

Du behöver:

  • tyg
  • måttband
  • sax
  • krita
  • tråd
  • nål/symaskin
  • gärna en linjal

Viktiga mått:

Börja med att ta mått på dig själv. Euraklänningens konstruktion är olikt vanliga två eller fyrpanelsklänningar så måtten tas annorlunda. De viktigaste måtten är ärmbitens längd och bredd- utifrån dessa mått ritas resten av klänningen upp.

Ta mått på ärmbitens längd genom att mäta från halsgropen-via rak arm-till tummens nagel. Det här är ett mått som ger dig lite extra rörelsevidd och inte ger en för kort ärm. På mig blev det 78 cm.

Ta mått på ärmbitens bredd genom att börja mäta ca en hand under nyckebenet, gå över axeln och läs av måttbandet i samma höjd på ryggen. På de flesta personer kring min storlek blir detta ca 40 cm. Det är både ärmbitens basbredd samt fram och bakstyckets övre bredd.

euraskiss

Nu lägger du ut tyget dubbelvikt för att rita upp mönstret på det; beroende på hur mycket tyg du har kommer längden på din klänning att variera, mitt förslag är mellan 1,8-2,4 m, beroende på din egen längd och ditt mått från ärmbiten. Mitt tyg var 200 cm, jag rekommenderar att bredden är ca 150 cm.

  1. Börja med att markera en mittlinje på det dubbelvikta tyget (röda prickar)
  2. Markera ärmens bredd runt handleden; 1/2 bredden på var sida om punkten. Min ärm var 14 cm; 7 cm alltså. (grönt streck)
  3. Markera ärmbitens längd genom att mäta från den översta röda punkten till där ärmen ska sluta (78 cm) (grönt streck)
  4. Markera ärmbitens basbredd genom att mäta 1/2 bredden på var sida om mitten; 40/2 = 20 cm. (lila streck) Dra sedan streck mellan linjerna för att få fram armbitens form. (tunt lila streck)
  5. Dra sedan en linje från ärmbitens bas ned till tygets slut- fortsätt alltså på linjen du just gjorde. (tunt rosa streck)

Klar! Eftersom tyget är dubbelvikt får du nu två av allt när du klipper längs linjerna. Fäst gärna tyget i sig självt med några knappnålar innan du klipper.

Det tyg som finns på kanterna (gula fält) blir dina kilar, det rosa fältet är fram och bakstycke och det turkosa är dina ärmar.

euraskiss3

Sy ihop klänningen:

  1. En av kilarna låg inte mot vikt kant, den är alltså tvådelad. Sy ihop den. Om du vill att kilarna ska se likadana ut kan du göra en så kallad falsk söm i den andra genom att sy ihop den också som om den vore halv (finns historiska fynd på falska sömmar).
  2. Sy sedan ihop ärmbitarnas baser med varandra, men bara 1 cm i varje kant så de hålls ihop. Det som lämnas öppet blir din halslinning.
  3. Sy sedan fast dessa i fram och bakstycke.
  4. Sist syr du fast kilarna i klänningen; här rekommenderar jag knappnålar även om du inte använt dem tidigare, det är lätt att tyget drar sig annars.

euraskiss2

Klipp bort ev flikar av kilen som sticker ut, fålla, pressa ner sömmar och ta på dig klänningen!

eurakil

 

Author: Linda at Handcrafted History

I am Linda, running the blog and business Handcrafted History and living in the middle of Sweden

What are Your thoughts? I would love to hear from You!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from HANDCRAFTED HISTORY

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading